Placuszki jabłkowo-bananowe

Placuszki jabłkowo-bananowe

Zdjęcie - Placuszki jabłkowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już pewnie zauważyliście, że śniadaniowe placki, to moje drugie imię :) Cóż mogę poradzić, że to mój ulubione sposób na rozpoczęcie dna?!

Zdjęcie - Placuszki jabłkowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsze placuszki całą swoją słodycz zawdzięczają ukrytym w środku bananom  i jabłku. Dodatkowo, dzięki zawartości owoców, są niezwykle wilgotne i lekkie zarazem. Nie chcę wyjść na samochwałę, ale… jestem pewna, że je pokochacie!

Zdjęcie - Placuszki jabłkowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placuszków.

Zdjęcie - Placuszki jabłkowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Udanego dnia!

Składniki:
  • jabłko - 1 szt
  • banan - 1 szt
  • maślanka - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • olej - do smażenia, ok. 2 łyżek
  • -
  • -
  • -
Przygotowanie:

Umyte jabłko (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj rozdrobniony widelcem banan, jajko i maślankę. Wymieszaj.

Dodaj suche składniki, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz. (konsystencja ciasta różnic się może w zależności od wielkości użytych owoców, dodaj więc w razie konieczności odrobinę więcej mąki/maślanki).

Na patelni rozgrzej nieco oleju, nakładaj ciasto łyżką, smaż z obu stron na złoty kolor. podawaj od razu, na ciepło np. z jogurtem naturalnym, miodem, świeżymi owocami.

Kategorie przepisów