Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory.
Zielone koktajle to prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Awocado, ananas i szpinak to bohaterowie dzisiejszego smoothie. Ananas - wiadomo to genialny spalacz tłuszczu, przy tym naturalny diuretyk o właściwościach detoksykacyjnych. Szpinak z racji chlorofilu wykazuje silne działanie oczyszczające.
Wiosna nieśmiało puka już w nasze okna, uznałam więc, że to dobra pora na przedstawienie Wam propozycji na zielone koktajle. Zielony koktajl dodaje energii i nastraja optymistycznie. Już sam jego kolor wywołuje pozytywne myśli i uśmiech pojawia się na twarzy, a ciało zaczyna tryskać energią.
Karmel, niby rzecz łatwa, cukier na patelnię i gotowe. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie nie taka łatwa, a konkretnie chodzi mi o moment, w którym należy już naprawdę zagęścić ruchy, żeby karmelu nie spalić.
Pyszny i zdrowy koktajl owocowy, składający się z pestek cierpkiego granatu, słodkiego banana, soczystych mandarynek i mleka. Idealny sposób na miłe rozpoczęcia nowego dnia.
Pomarańczę można obrać, podzielić na cząstki i podać do podjadania. Pomarańczę można pokroić w krążki i podać z pestkami granatu i wodą różaną i to już prawdziwa bajka. Pięknie wyglada, cieszy oko i smakuje o niebo lepiej.
Przesilenie wiosenne daje mi się mocno w kość ! Ratuję się jak mogę, pijąc świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz koktajle na bazie owoców. Jako, że klasyczne koktajle malinowe i truskawkowe powoli mi się nudzą, postawiłam na NOWOŚĆ ! przygotowałam koktajl z buraka.
Każdy z nas chciałby się poczuć młodziej,dobrze wyglądać warto w tym czasie zadbać o naszą aktywność, metabolizm. Bardzo pomocne są różne koktajle pyszne zdrowe, dzięki nim nie mamy ochoty na słodkości.
Pyszna krajanka, w smaku przypominająca trochę blok czekoladowy, trochę nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno słodka - po jednym kawałku ma się zdecydowanie dosyć. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z dużą ilością czekolady i drobno posiekanych orzeszków. Prosta i szybka w wykonaniu.
Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki.Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia.
Orzechy wsypać do miski, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano odcedzić na sicie i dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do blendera, wlać dwie szklanki chłodnej przegotowanej wody i miksować przez kilka minut...
Majonez złą sławę zawdzięcza głównie swojej kaloryczności (100 g zawiera około 700 kcal, a to przecież zaledwie kilka łyżek!). Do porównania prezentowany poniżej majonez zawiera tylko 107 kcal w 100 g. Są w nim jednak składniki, na które warto zwrócić uwagę, bo działają korzystnie na organizm.
Właśnie pojawił się czosnek niedźwiedzi i proponuję go wykorzystać na wielkanocne danie. Zaskoczycie gości, bo naprawdę smak faszerowanych jajek jest nieziemski:-)
Pierwszy raz po namowach koleżanki, postanowiłam zrobić domowy syrop z pędów sosny. Dobrze mieć w apteczce, taki naturalny suplement na podrażnienia i bóle gardła. Głównym składnikiem młodych pędów sosny jest olejek eteryczny, to właśnie dzięki niemu syrop ma działanie wykrztuśne, antyseptyczne i oczyszczające.