Domowe masło
Do własnoręcznie wykonanego chleba aż się prosi zrobić własne masło, szczególnie, że jest to bardzo proste. Wystarczy wlać do miski 30% śmietanę, można wsypać sól. Ja do 450 ml śmietany dodaję 1/4 łyżeczkę morskiej soli. Następnie należy śmietanę miksować dotąd aż powstanie puszysty krem. I wtedy nie przerywamy miksowania tylko robimy to dalej. Krem za jakiś czas zmieni teksturę, nabierze maślanego koloru i w końcowym momencie wypłynie z niego maślanka. Wtedy przelewamy zawartość miski nad drugą miską przez gęste sitko. Maślankę odlewamy, warto ją wypić, bo jest i smaczna i zdrowa. A masło, które zostało nam na sitku przepłukujemy obficie zimną wodą z kranu, żeby pozbyć się z niego resztek maślanki. Formujemy go dłońmi w kulę. I już. Jest gotowe.
Ja swoje masło robię ze śmietany ekologicznej Ekokniazia. Ale da się je oczywiście zrobić z każdej gęstej śmietany, byle nie z kwaśnej, bo kwaśne masło raczej nie będzie nikomu smakować. :-)
Ja swoje masło robię ze śmietany ekologicznej Ekokniazia. Ale da się je oczywiście zrobić z każdej gęstej śmietany, byle nie z kwaśnej, bo kwaśne masło raczej nie będzie nikomu smakować. :-)