Gołąbki z ryżem i soczewicą

Gołąbki z ryżem i soczewicą
przepis:

ok. 1 szklanki ugotowanego ryżu

0,5 szklanki ugotowanej soczewicy

1 jajko

0,5 cebuli

sól, pieprz

olej

2 łyżki przecieru pomidorowego

4-6 liści kapusty włoskiej

Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, usunąć z nich zgrubienia.

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.

Ryż, wymieszać z soczewicą, jajkiem, cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz ułożyć na liściach kapusty, zwinąć je i związać bawełnianą nitką.

Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić aż kapusta zmięknie.

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów