Sos remoulade - prawie fit
Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe.
Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek.
Nie tylko podnosi smak potraw ale jest ich ozdobą.
Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil.
Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit!
Bardzo przydatny w okresie grillowym!
Składniki:
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
posiekany koperek
sól, pieprz
1 łyżka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
Wykonanie:
- posiekać koperek, kapary i ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę
- wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać posiekane kapary, ogórki i koperek. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem
- przed podaniem schłodzić w lodówce