Sos remoulade - prawie fit

Sos remoulade - prawie fit
Zdjęcie - Sos remoulade - prawie fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe.
Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek.
Nie tylko podnosi smak potraw ale jest ich ozdobą.
Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu zrobisz go w kilka chwil.
Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit!
Zdjęcie - Sos remoulade - prawie fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo przydatny w okresie grillowym!

Składniki:
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
posiekany koperek
sól, pieprz
1 łyżka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych

Wykonanie:
  • posiekać koperek, kapary i ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę
  • wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać posiekane kapary, ogórki i koperek. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Sos remoulade - prawie fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów