Sos holenderski bez trzepaczki
Przez wiele lat nigdy mi nie przyszło do głowy robienie tego sosu samodzielnie w domu. A wszystko przez to, że obawiałam się tego, co przy majonezie - zwarzenia się. Kupowałam więc gotowca, dodawałam masło i sok z cytryny i jadłam. Ale po pierwszym udanym domowym majonezie nie widziałam powodu, by samodzielnie nie spróbować przygotować sosu. Z pomocą przyszły mi dwa sprzęty kuchenne - mikrofalówka do błyskawicznego rozpuszczenia masła, dodatkowo bez ryzyka jego spalenia oraz blender, który zastąpił klasyczną trzepaczkę. Także teraz nie tylko szparagi, ale też inne warzywa z wody, pieczona ryba i gotowane jajko mają pyszne towarzystwo.
sos holenderski- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki musztardy,
- sól
Masło rozpuść w mikrofalówce (45 sekund). Żółtka, sok i musztardę wlej do pojemnika do blendowania i blenduj około minuty, aż sos zgęstnieje. Powoli wlewaj masło i nie przerywaj blendowania. Dopraw ewentualnie odrobiną soli.