Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym
Tym przepisem nie będę Was przekonywał, że te nuggetsy z kalafiora są lepsze niż klasyczne ze słynnej fast-foodowej sieciówki, ani tym, że smakują tak samo jak kurczak, bo byłoby to nieprawdą. To po prostu fantastyczna wegańska alternatywa, która pomoże urozmaicić Wasze menu. Nuggetsy z kalafiora (zwane też w niektórych kręgach skrzydełkami, chociaż ja do tego sformułowania nie mogę się przekonać) są mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz i cudownie aromatyczne za sprawą odpowiedniej mieszanki przypraw. Dlatego trudno będzie się Wam od nich oderwać!
Nuggetsy z kalafiora robię zwykle na jeden z dwóch sposobów. W pierwszym przygotowuję panierkę na bazie mąki pszennej oraz siemienia lnianego lub jajka, zaś w drugim bazuję na mące z ciecierzycy. Ta druga opcja ma jednak więcej plusów: jest bezglutenowa, zawiera więcej białka, a cząstki kalafiora wychodzą bardziej chrupiące. W obu przypadkach nuggetsy obtaczam w płatkach kukurydzianych. Bułka tarta nie da podobnego efektu, ale możecie zastąpić je również panko. Przyprawy możecie oczywiście dobierać według uznania, jednak czosnek w proszku, wędzona papryka oraz kumin nadają im naprawdę fantastycznego aromatu, imitującego w pewnym stopniu mięso.
W tym przepisie nuggetsy z kalafiora podałem ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym, który doprawiłem odrobiną imbiru, pieprzu cayenne i cynamonu. Ma on głęboki, rozgrzewający i lekko korzenny smak. Poza sezonem na te owoce świetnie sprawdzą się również inne sosy, na przykład słodki sos chili, domowy sos BBQ czy orzechowy sos do sataya. Na imprezę możecie przygotować je również z różnymi dodatkami, aby każdy miał w czym wybierać. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak smakowało. ?
Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym Łukasz Tym przepisem nie będę Was przekonywał, że te nuggetsy z kalafiora są lepsze niż klasyczne ze słynnej fast-foodowej sieciówki, ani tym, że smakują… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 25 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
Nuggetsy z kalafiora:
- 1 duży kalafior
- 300 g płatków kukurydzianych typu Corn Flakes
- ¾ szklanki mąki z ciecierzycy (lub mąki pszennej + 2 łyżki mielonego siemienia lnianego*)
- 300 ml letniej wody (trochę więcej niż szklanka)
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
Słodko-kwaśny sos śliwkowy:
- 300 g dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
- 1 czerwona cebula
- 50 g cukru trzcinowego lub syropu klonowego albo z agawy
- 20 ml octu winnego, np. jabłkowego
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE
Nuggetsy z kalafiora
- Kalafiora umyj i pokrój na średniej wielkości cząstki.
- Płatki kukurydziane pokrusz.
- Do miski wsyp wszystkie przyprawy oraz dodaj mąkę z ciecierzycy i wlej wodę. (W przypadku wykorzystania mąki pszennej dodaj siemię lniane lub wbij jajko). Wymieszaj ciasto i odstaw na 5 minut. Po tym czasie powinno mieć konsystencję jogurtu. W razie potrzeby dolej więcej wody.
- Kalafiora zanurzaj w cieście, a następnie obtaczaj w pokruszonych płatkach. Nuggetsy układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Nuggetsy z kalafiora piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po tym czasie kalafior powinien być w środku miękki, a panierka chrupiąca.
Słodko-kwaśny sos śliwkowy
- Na patelni rozgrzej olej i przysmaż posiekaną cebulę.
- Śliwki przekrój na połówki i pozbądź się pestek. Wrzuć je na patelnię i przykryj naczynie pokrywką.
- Po koło 10 minutach owoce powinny się rozpaść. Dodaj cukier oraz przyprawy i wlej ocet. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut, a następnie zmiksuj blenderem na gładki sos. Dopraw solą do smaku.
- Gotowy sos śliwkowy podawaj z nuggetsami z kalafiora. Najlepiej smakuje schłodzony.
*Sposób przygotowania panierki na bazie mąki z ciecierzycy zaczerpnąłem od Eryka z erVegan.