Cukiniowa tarta "z kratką" na cieście francuskim
Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego,pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad, ale smakuje również na zimnojako przekąska lub drugie śniadanie.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Farsz
1 duża cukinia lub 2 mniejsze,
pół paczki fety,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
3 jajka,
2-3 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
pieprz
Z gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego wykroić kwadrat, wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Resztę ciasta pokroić w 1,5 cm paski, schować do lodówki.W międzyczasie przygotować farsz.Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,aż puści sok. Cebulę i czosnek drobno posiekaći zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy.Po chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,zioła oraz świeżo zmielony pieprz. Całość dusić przez około 5 minut.Farszu nie solić, feta jest wystarczająco słona.Na upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz,powkładać pokrojoną w kostkę fetę.Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,Pozostałe paski ciasta francuskiego ułożyć na wierzchu,przekładając tak aby utworzyły kratkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.Podawać z surówką i sosem czosnkowym.Smacznego!