Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
Jeżeli tak samo, jak ja należycie do miłośników tego greckiego sera z mleka owczego, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Feta poddana obróbce cieplnej zyskuje miękkości i szlachetności. Przestaje być twardym serem, który można pokruszyć na sałatkę, a staje się delikatna niczym twarożek, który można rozsmarować na kawałku pieczywa. Dotychczas fetę piekłem zwykle pokruszoną z warzywami lub wypełniałem nią wnętrze ciasta filo. Jednak, gdy ostatnio ujrzałem u Rozkosznego przepis na proste meze z tym greckim serem w roli głównej, wiedziałem, że czym prędzej będę musiał wypróbować ją w tym znakomitym anturażu. Feta pieczona z miodem, sezamem i figami to prawdziwy obłęd. Słoność sera zostaje przełamana słodyczą miodu, który podkreśla jego szlachetny smak. Do tego rozpływające się w ustach dojrzałe figi, chrupiący prażony sezam i odrobina rozmarynu, który nadaje całości powiewu świeżości. Taka feta pieczona z miodem aż się prosi, żeby rozsmarować ją na świeżym pieczywie i zajadać bez opamiętania, zapominając o Bożym świecie. Możecie zaserwować ją jako przystawkę lub spałaszować na kolację z lampką wina.
Feta pieczona z miodem, sezamem i figami Łukasz Jeżeli tak samo, jak ja należycie do miłośników tego greckiego sera z mleka owczego, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Feta… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
- 1 płat sera feta o wadze ok. 150-200 g
- 2 świeże figi
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki ziaren sezamu (polecam uprażony wcześniej na patelni)
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub tymianku
- świeże pieczywo do podania
PRZYGOTOWANIE
- Ser feta osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej miodem i obtocz z obu stron sezamem.
- Przełóż go do naczynia żaroodpornego i ułóż nań figi pokrojone w ćwiartki lub ósemki.
- Fetę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
- Gotową fetę posyp posiekanym rozmarynem bądź tymiankiem i polej dodatkową porcją miodu.
- Ser podawaj, póki jest jeszcze gorący. Najlepiej ze świeżym pieczywem.
*Na podstawie przepisu Michała Korkosza z bloga Rozkoszny.