Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
Oj, dawno mnie tutaj nie było, co nie znaczy, że w kuchni nic się nie działo. Działo sie i to wiele, ale czas był na krótką przerwę. Wracam, aby dodać kolejne przepisy do babeczkowej kolekcji. Mam nadzieję, że u Was się sprawdzą. My zajadamy się właśnie tymi babeczkami. Komenatrze rodziny... różne. Moim zdaniem są mięciutkie z chrupiącymi kawałkami tartych migdałów z lekkim posmakiem słodzika. Inni twierdzą, że babeczki są nieco suche, innym nie podobają się migdały na wierzchu, kolejni cieszą się, że bez cukru... Ile osób tyle opinii. Ciekawa jestem Waszej :) Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 11 babeczek:
- 1 szklanka mielonych/tartych migdałów
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka słodzika stevia
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 2 duże banany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- prażone płatki migdałów do opsypania babeczek
Nastaw piekarnik na 170C.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp migdały, mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, słodzik i wymieszaj.
W osobnym naczyniu rozgnieć bananay na papkę, dodaj olej, jajka, wanilię i wymieszaj. Następnie mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj aż wszytskie składniki dobrze się połączą.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 4/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nasyp płatki migdałów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 - 25 min. aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem, aby sprawdzić czy są upieczone w środku.
Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia i.... smacznego :)
Wydrukuj przepis