Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią

Oj, dawno mnie tutaj nie było, co nie znaczy, że w kuchni nic się nie działo. Działo sie i to wiele, ale czas był na krótką przerwę. Wracam, aby dodać kolejne przepisy do babeczkowej kolekcji. Mam nadzieję, że u Was się sprawdzą. My zajadamy się właśnie tymi babeczkami. Komenatrze rodziny... różne. Moim zdaniem są mięciutkie z chrupiącymi kawałkami tartych migdałów z lekkim posmakiem słodzika. Inni twierdzą, że babeczki są nieco suche, innym nie podobają się migdały na wierzchu, kolejni cieszą się, że bez cukru... Ile osób tyle opinii. Ciekawa jestem Waszej :) Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Zdjęcie - Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 11 babeczek:

  • 1 szklanka mielonych/tartych migdałów
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka słodzika stevia
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 duże banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • prażone płatki migdałów do opsypania babeczek

Nastaw piekarnik na 170C.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Do dużej miski wsyp migdały, mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, słodzik i wymieszaj.

W osobnym naczyniu rozgnieć bananay na papkę, dodaj olej, jajka, wanilię i wymieszaj. Następnie mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj aż wszytskie składniki dobrze się połączą.

Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 4/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nasyp płatki migdałów.

Zdjęcie - Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 - 25 min. aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem, aby sprawdzić czy są upieczone w środku.

Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia i.... smacznego :)

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy