Migdałowe ciasto z owocami

Migdałowe ciasto z owocami

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym przepisie, na ciasto z owocami, połowę objętości mąki pszennej zastąpiłam mielonymi migdałami (“mąką migdałową”), dzięki temu placek nie tylko ma wyjątkowo  miły, lekko migdałowy aromat, ale dodatkowo jest bardzo wilgotny i maślany- naprawdę długo utrzymuje świeżość!

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto aromatyzowałam wanilią, jeśli jednak naprawdę lubicie migdały, dodajcie do niego naturalną esencję migdałową (jednak nie za dużo, żeby ciasto nie smakowało jak perfumy!). Kilka kropelek i uzyskacie lekki aromat dobrego marcepanu.

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam z borówkami amerykańskimi i malinami. Użyłam mrożonych borówek i  świeżych malin. Tych pierwszych nie rozmrażałam przed dodaniem do masy. Możecie wykorzystać inne owoce jak wiśnie, porzeczki, jagody a nawet połówki moreli- swoją droga morele wyjątkowo dobrze komponują się z migdałami. Wierzch ciasta posypałam jeszcze płatkami migdałów i grubym cukrem, oba te składniki sprawiły, że na wierzchu utworzyła się miła, chrupiąca skorupka.

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam w nie dużej foremce o średnicy ok.20 cm.

Składniki:
  • owoce - ok. 3/4 szklanki np. borówki, maliny
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • migdały mielone - 1/2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki (lub 1/4 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej)
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 80 g, miękkie
  • płatki migdałów, gruby cukier - na wierzch, po 3 łyżki, opcjonalnie
Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem, solą i esencją waniliową/migdałową na puszystą masę.

Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.

Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, mielone migdały i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.

Ciasto przełóż do foremki (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu ułóż owoce, całość posyp grubym cukrem i płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto się przepiecze i lekko zarumieni. Przed podaniem ostudź i oprósz cukrem pudrem.

***

A następnym razem upiecz migdałowe ciasto z wiśniami, przepis znajdziesz TUTAJ ;)

Kategorie przepisów