Migdałowe ciasto z owocami

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym przepisie, na ciasto z owocami, połowę objętości mąki pszennej zastąpiłam mielonymi migdałami (“mąką migdałową”), dzięki temu placek nie tylko ma wyjątkowo  miły, lekko migdałowy aromat, ale dodatkowo jest bardzo wilgotny i maślany- naprawdę długo utrzymuje świeżość!

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto aromatyzowałam wanilią, jeśli jednak naprawdę lubicie migdały, dodajcie do niego naturalną esencję migdałową (jednak nie za dużo, żeby ciasto nie smakowało jak perfumy!). Kilka kropelek i uzyskacie lekki aromat dobrego marcepanu.

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam z borówkami amerykańskimi i malinami. Użyłam mrożonych borówek i  świeżych malin. Tych pierwszych nie rozmrażałam przed dodaniem do masy. Możecie wykorzystać inne owoce jak wiśnie, porzeczki, jagody a nawet połówki moreli- swoją droga morele wyjątkowo dobrze komponują się z migdałami. Wierzch ciasta posypałam jeszcze płatkami migdałów i grubym cukrem, oba te składniki sprawiły, że na wierzchu utworzyła się miła, chrupiąca skorupka.

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam w nie dużej foremce o średnicy ok.20 cm.

Składniki:
  • owoce - ok. 3/4 szklanki np. borówki, maliny
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • migdały mielone - 1/2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki (lub 1/4 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej)
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 80 g, miękkie
  • płatki migdałów, gruby cukier - na wierzch, po 3 łyżki, opcjonalnie
Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem, solą i esencją waniliową/migdałową na puszystą masę.

Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.

Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, mielone migdały i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.

Ciasto przełóż do foremki (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu ułóż owoce, całość posyp grubym cukrem i płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż ciasto się przepiecze i lekko zarumieni. Przed podaniem ostudź i oprósz cukrem pudrem.

***

A następnym razem upiecz migdałowe ciasto z wiśniami, przepis znajdziesz TUTAJ ;)

Przepisy z tych kategorii

Placek migdałowy z wiśniami

Placek migdałowy z wiśniami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką
4

Ucierane ciasto z wiśniami, am…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciasto Mars + film
2

Ciasto Mars + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Brownie z cukinii
1

Brownie z cukinii

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia