Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

 

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chleb pszenno-orkiszowy z dzisiejszej piekarni jest wyjątkowy. Pyszny i do tego nie wymaga dużo pracy. Mikser wykona całą robotę:-) Cóż jeszcze można powiedzieć? Tylko tyle, że musicie koniecznie spróbować. Dziękuję Amber i Guciowi za październikową propozycję.

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podaję za Guciem – klik!

Wersja na 2 duże keksówki.

Ziarna:

  • 45g siemienia lnianego (dałam słonecznik),
  • 45g kaszy jaglanej (dałam płatki jaglane),
  • 90g wody.

Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc.

Zakwas:

  • 50g zakwasu z lodówki,
  • 100g mąki pszennej 750,
  • 100g mąki orkiszowej 650,
  • 200g wody.

Wymieszać i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

  • 400g zakwasu
  • 300g mąki orkiszowej typ 650 (może być 700 i bardzo dobrze się sprawdza Wirtas 2000)
  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 350-400g wody (sprawdzamy konsystencję ciasta – powinno być dosyć luźne ale nie lejące)

Przygotowanie:

W misie robota mieszamy wodę i zakwas a następnie dodajemy sól i miód. Mieszamy Dodajemy mąki i wyrabiamy na pierwszej prędkości ok. 5-8 minut a następnie na drugiej prędkości ok. 2 minuty. Po zakończeniu wyrabiania przekładamy ciasto do foremek wysmarowanych olejem. Ciasto smarujemy także olejem i przykrywamy folią spożywczą. Czas rośnięcia ok. 2-3 godziny – ciasto rośnie stosunkowo wolno i trzeba odczekać do pełnego wyrośnięcia (można także wyrastać krócej w podwyższonej temperaturze np. 30 st.).. Chleby wkładamy do zimnego piekarnika (jeżeli mocno podrosną możemy włożyć do nagrzanego) nastawionego na 210st na 40 minut. Po pierwszych 15-20 minutach chleby spryskujemy wodą – będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę.Dodatkowe uwagi: Ilość wody można zwiększyć aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką ale nie była lejąca. Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę.Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chleby na blogach biorących udział w akcji:

Kategorie przepisów