Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
Eleganckie i pyszne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą serową z dodatkiem musu brzoskwiniowego. Te urocze babeczki zwieńczone są dodatkowymi kawałkami delikatnych brzoskwiń oraz kruchych płatków migdałowych. To wszystko składa się na idealne połączenie, którym z pewnością zachwycicie swoich gości i domowników :) Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
Masa serowo-brzoskwiniowa:
Dodatkowo:
Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Dno babeczek ponakłuwać widelcem i wsypać do nich groch, fasolę albo soczewicę (dla obciążenia środka) (fot.2). Jeżeli chcemy uniknąć odciśniętych śladów na babeczkach, można (przed wsypaniem grochu) na dno babeczek położyć krążki, powycinane z papieru do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC (grzanie góra-dół). Spody babeczek piec przez około 20 minut. Brzegi nie muszą być zarumienione, ponieważ później, będziemy je jeszcze piekli razem z masą serowo-brzoskwiniową. Po tym czasie piekarnik otworzyć, a foremki wysunąć - niech pomału zgubią temperaturę.
Teraz czas na masę serowo-brzoskwiniową. Uwaga! Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki masy serowej miały temperaturę pokojową.Ser zmiksować z proszkiem budyniowym, ekstraktem waniliowym, śmietaną i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, krótko miksując po każdym. Puszkę brzoskwiń otworzyć, owoce odsączyć i podzielić: 3 połówki na dno babeczek, 3 połówki do zblendowania na mus, resztę zostawić na później do dekoracji na wierzch.Z upieczonych babeczek usunąć groch i papier do pieczenia (jeżeli używaliśmy). 3 odłożone połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plasterki, i wyłożyć nimi spody tartaletek (fot.3). Resztę brzoskwiń zmiksować na mus i dodać do sera (fot.4). Dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać do upieczonych tartaletek. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. 5 minut przed końcem pieczenia zmienić ogrzewanie w piekarniku na termoobieg, albo trochę zwiększyć temperaturę, żeby nasze babeczki nabrały na krawędziach ładnego rumianego koloru. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Tartaletki ozdobić dodatkowo kawałkami brzoskwiń odłożonymi wcześniej (pokrojonymi w kosteczkę), płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni oraz cukrem pudrem.
drukuj przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Masa serowo-brzoskwiniowa:
- 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia),
- 125 g cukru,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 30 g budyniu waniliowego bez cukru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- puszka brzoskwiń w syropie.
Dodatkowo:
- 2 brzoskwinie do dekoracji
- płatki migdałowe,
- cukier puder.
Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Dno babeczek ponakłuwać widelcem i wsypać do nich groch, fasolę albo soczewicę (dla obciążenia środka) (fot.2). Jeżeli chcemy uniknąć odciśniętych śladów na babeczkach, można (przed wsypaniem grochu) na dno babeczek położyć krążki, powycinane z papieru do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC (grzanie góra-dół). Spody babeczek piec przez około 20 minut. Brzegi nie muszą być zarumienione, ponieważ później, będziemy je jeszcze piekli razem z masą serowo-brzoskwiniową. Po tym czasie piekarnik otworzyć, a foremki wysunąć - niech pomału zgubią temperaturę.
Teraz czas na masę serowo-brzoskwiniową. Uwaga! Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki masy serowej miały temperaturę pokojową.Ser zmiksować z proszkiem budyniowym, ekstraktem waniliowym, śmietaną i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, krótko miksując po każdym. Puszkę brzoskwiń otworzyć, owoce odsączyć i podzielić: 3 połówki na dno babeczek, 3 połówki do zblendowania na mus, resztę zostawić na później do dekoracji na wierzch.Z upieczonych babeczek usunąć groch i papier do pieczenia (jeżeli używaliśmy). 3 odłożone połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plasterki, i wyłożyć nimi spody tartaletek (fot.3). Resztę brzoskwiń zmiksować na mus i dodać do sera (fot.4). Dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać do upieczonych tartaletek. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. 5 minut przed końcem pieczenia zmienić ogrzewanie w piekarniku na termoobieg, albo trochę zwiększyć temperaturę, żeby nasze babeczki nabrały na krawędziach ładnego rumianego koloru. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Tartaletki ozdobić dodatkowo kawałkami brzoskwiń odłożonymi wcześniej (pokrojonymi w kosteczkę), płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni oraz cukrem pudrem.
drukuj przepis