Tartaletki serowo-brzoskwiniowe

Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Eleganckie i pyszne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą serową z dodatkiem musu brzoskwiniowego. Te urocze babeczki zwieńczone są dodatkowymi kawałkami delikatnych brzoskwiń oraz kruchych płatków migdałowych. To wszystko składa się na idealne połączenie, którym z pewnością zachwycicie swoich gości i domowników :) Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Masa serowo-brzoskwiniowa:
  • 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia),
  • 125 g cukru,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • puszka brzoskwiń w syropie.

Dodatkowo:
  • 2 brzoskwinie do dekoracji
  • płatki migdałowe,
  • cukier puder.

Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Dno babeczek ponakłuwać widelcem i wsypać do nich groch, fasolę albo soczewicę (dla obciążenia środka) (fot.2). Jeżeli chcemy uniknąć odciśniętych śladów na babeczkach, można (przed wsypaniem grochu) na dno babeczek położyć krążki, powycinane z papieru do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC (grzanie góra-dół). Spody babeczek piec przez około 20 minut. Brzegi nie muszą być zarumienione, ponieważ później, będziemy je jeszcze piekli razem z masą serowo-brzoskwiniową. Po tym czasie piekarnik otworzyć, a foremki wysunąć - niech pomału zgubią temperaturę.
Teraz czas na masę serowo-brzoskwiniową. Uwaga! Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki masy serowej miały temperaturę pokojową.Ser zmiksować z proszkiem budyniowym, ekstraktem waniliowym, śmietaną i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, krótko miksując po każdym. Puszkę brzoskwiń otworzyć, owoce odsączyć i podzielić: 3 połówki na dno babeczek, 3 połówki do zblendowania na mus, resztę zostawić na później do dekoracji na wierzch.Z upieczonych babeczek usunąć groch i papier do pieczenia (jeżeli używaliśmy). 3 odłożone połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plasterki, i wyłożyć nimi spody tartaletek (fot.3). Resztę brzoskwiń zmiksować na mus i dodać do sera (fot.4). Dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać do upieczonych tartaletek. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. 5 minut przed końcem pieczenia zmienić ogrzewanie w piekarniku na termoobieg, albo trochę zwiększyć temperaturę, żeby nasze babeczki nabrały na krawędziach ładnego rumianego koloru. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Tartaletki ozdobić dodatkowo kawałkami brzoskwiń odłożonymi wcześniej (pokrojonymi w kosteczkę), płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni oraz cukrem pudrem.

Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki serowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Koktajl buraczany z ananasem

Koktajl buraczany z ananasem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką
2

Ciasto murzynkowe z musem bana…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Knedle z brzoskwiniami
1

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
4

Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
3

Ciasto ucierane z jabłkami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z budyniem i truskawkami
1

Tarta z budyniem i truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pie z jabłkiem i porem
1

Pie z jabłkiem i porem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena