Frytki z polenty
przepis:
0,5 szklanki błyskawicznej polenty
0,5 szklanki drobno utartego grana padano
500 ml wody
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
olej do smażenia
Wodę zagotować, dodać sól i powoli, ciągle mieszając dosypać polentę.
Kiedy polenta wchłonie wodę, zmniejszyć gaz, i dalej mieszając gotować ją jeszcze 3-5 min aż zgęstnieje.
Polentę wymieszać z serem, rozmarynem i pieprzem, a następnie wyłożyć ją na płaskie naczynie.
Wyrównać powierzchnię polenty i odstawić ją do ostygnięcia, a potem do lodówki na kilka godzin lub noc.
Polentę pokroić w paseczki, a poóźniej na kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyc na nim kawałki polenty z obu stron na rumiano.
0,5 szklanki drobno utartego grana padano
500 ml wody
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
olej do smażenia
Wodę zagotować, dodać sól i powoli, ciągle mieszając dosypać polentę.
Kiedy polenta wchłonie wodę, zmniejszyć gaz, i dalej mieszając gotować ją jeszcze 3-5 min aż zgęstnieje.
Polentę wymieszać z serem, rozmarynem i pieprzem, a następnie wyłożyć ją na płaskie naczynie.
Wyrównać powierzchnię polenty i odstawić ją do ostygnięcia, a potem do lodówki na kilka godzin lub noc.
Polentę pokroić w paseczki, a poóźniej na kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyc na nim kawałki polenty z obu stron na rumiano.