Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to sezonowy must bake. W moim domu nie było jeszcze wiosny, podczas której nie pojawiłaby się ona chociaż raz. W tym roku było oczywiście nie inaczej, jednakże zamarzył mi się jeszcze jeden wypiek — sernik z rabarbarem! Przygotowałem go w sposób dość klasyczny na kruchym maślanym spodzie, do którego dodałem cukier muscovado, nadający mu pysznej karmelowej słodyczy. Jeśli go jednak nie znajdziecie, to wykorzystajcie zwykły brązowy cukier trzcinowy; też się nada. Sam rabarbar obtoczyłem w mielonym cynamonie i imbirze, dzięki czemu zyskuje on niesamowity aromat i niesamowicie pachnie podczas pieczenia. Dla mnie to połączenie jest wprost obłędne i często wykorzystuję je również w drożdżówkach. 😉

Ten sernik z rabarbarem z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom niezbyt słodkich ciast. Jest cudownie kremowy i delikatny, a kwaśny rabarbar świetnie przełamuje słodycz ciasta. Gorąco polecam w tym sezonie! Teraz tak myślę, czy nie upiec jeszcze jednej tortownicy z kruszonką. To byłby dopiero sztos! 😀

Zdjęcie - Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik z rabarbarem Łukasz Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to sezonowy must bake. W moim domu nie było jeszcze wiosny, podczas której nie pojawiłaby się ona… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska  

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 45 minut 1 godzina 45 minut

 SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego (polecam muscovado)

 

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu w wiaderku
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego

 

Rabarbar:

  • 500 g rabarbaru (najlepiej różowego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (polecam muscovado)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE

Kruchy spód

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto typu shortbread. Powinno być sypkie niczym kruszonka.
  2. Tortownicę o średnicy 25 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wsyp nań gotowe ciasto. Dociśnij je palcami do formy, aby równomiernie pokryło cały spód. Tortownicę włóż do lodówki na pół godziny.
  3. Schłodzone ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 160°C i piecz przez 20 minut do złotego koloru. Następnie odstaw do przestudzenia i przygotuj masę serową.

 

Masa serowa

  1. Wszystkie składniki na masę serową umieść w malakserze lub kielichu blendera i zmiksuj tylko do połączenia się składników.
  2. Masę serową wylej na podpieczony spód i przygotuj rabarbar.

 

Rabarbar

  1. Rabarbar potnij na mniejsze cząstki (u mnie o długości około 3-4 cm), a następnie obtocz je w cukrze wymieszanym z imbirem i cynamonem.
  2. Rabarbar rozłóż równomiernie w masie serowej i na wierzchu ciasta. Pozostałym cukrem posyp wierzch sernika.
  3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 70-80 minut, aż ser na środku się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem).
  4. Przed pokrojeniem odstaw do całkowitego wystudzenia, a najlepiej na całą noc.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy