Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to sezonowy must bake. W moim domu nie było jeszcze wiosny, podczas której nie pojawiłaby się ona chociaż raz. W tym roku było oczywiście nie inaczej, jednakże zamarzył mi się jeszcze jeden wypiek — sernik z rabarbarem! Przygotowałem go w sposób dość klasyczny na kruchym maślanym spodzie, do którego dodałem cukier muscovado, nadający mu pysznej karmelowej słodyczy. Jeśli go jednak nie znajdziecie, to wykorzystajcie zwykły brązowy cukier trzcinowy; też się nada. Sam rabarbar obtoczyłem w mielonym cynamonie i imbirze, dzięki czemu zyskuje on niesamowity aromat i niesamowicie pachnie podczas pieczenia. Dla mnie to połączenie jest wprost obłędne i często wykorzystuję je również w drożdżówkach. ?
Ten sernik z rabarbarem z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom niezbyt słodkich ciast. Jest cudownie kremowy i delikatny, a kwaśny rabarbar świetnie przełamuje słodycz ciasta. Gorąco polecam w tym sezonie! Teraz tak myślę, czy nie upiec jeszcze jednej tortownicy z kruszonką. To byłby dopiero sztos! ?
Sernik z rabarbarem Łukasz Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to sezonowy must bake. W moim domu nie było jeszcze wiosny, podczas której nie pojawiłaby się ona… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 45 minut 1 godzina 45 minut
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 125 g zimnego masła
- 50 g cukru trzcinowego (polecam muscovado)
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu w wiaderku
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
Rabarbar:
- 500 g rabarbaru (najlepiej różowego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (polecam muscovado)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto typu shortbread. Powinno być sypkie niczym kruszonka.
- Tortownicę o średnicy 25 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wsyp nań gotowe ciasto. Dociśnij je palcami do formy, aby równomiernie pokryło cały spód. Tortownicę włóż do lodówki na pół godziny.
- Schłodzone ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 160°C i piecz przez 20 minut do złotego koloru. Następnie odstaw do przestudzenia i przygotuj masę serową.
Masa serowa
- Wszystkie składniki na masę serową umieść w malakserze lub kielichu blendera i zmiksuj tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylej na podpieczony spód i przygotuj rabarbar.
Rabarbar
- Rabarbar potnij na mniejsze cząstki (u mnie o długości około 3-4 cm), a następnie obtocz je w cukrze wymieszanym z imbirem i cynamonem.
- Rabarbar rozłóż równomiernie w masie serowej i na wierzchu ciasta. Pozostałym cukrem posyp wierzch sernika.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 70-80 minut, aż ser na środku się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem).
- Przed pokrojeniem odstaw do całkowitego wystudzenia, a najlepiej na całą noc.