Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Zdjęcie - Biszkoptowe ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto w okresie truskawko-rabarbarowym piekę w zasadzie na okrągło, bo :jest pyszne, zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość. Dziś czas na wersję ze świeżymi truskawkami!

Zdjęcie - Biszkoptowe ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania ciasta proponuje wybrać raczej małe truskawki- zmniejszamy wtedy ryzyko, że owoce opadną na dno, jak to stać się może przy naprawdę dużych okazach. W razie czego zawsze jednak można te większe truskawki pokroić po prostu na połówki czy ćwiartki.

Zdjęcie - Biszkoptowe ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jak wspomniałam ciasto biszkoptowe (przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu), wierzch jednak jest przyjemnie chrupiący, bo obsypany cukrem i zapieczony z masłem. Poezja!

Zdjęcie - Biszkoptowe ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ciasto z truskawkami upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok. 20 x 20 cm.

Zdjęcie - Biszkoptowe ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 3 szt
  • cukier - 150 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
  • skórka cytrynowa - otarta z 1/2 owocu
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • truskawki - ok. 1,5-2 szklanki małych sztuk
  • gruby cukier - ok. 3 łyżki (na wierzch)
  • masło - ok. 4 łyżki, zimne
Przygotowanie:

W misie miksera ubijaj całe jajka ze szczyptą soli, aż staną się jasnokremowe i puszyste. Partiami, w 2-3 częściach, wsypuj cukier i ubijaj cały czas, aż się rozpuści.

Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitych jajek, delikatnie połącz- najlepiej łopatką/łyżką.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Na wierzchu rozłóż owoce, posyp cukrem i porozkładaj kawałeczki masła.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a ciasto przepiecze.

Kategorie przepisów