Biszkoptowe ciasto z truskawkami
To ciasto w okresie truskawko-rabarbarowym piekę w zasadzie na okrągło, bo :jest pyszne, zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość. Dziś czas na wersję ze świeżymi truskawkami!
Do przygotowania ciasta proponuje wybrać raczej małe truskawki- zmniejszamy wtedy ryzyko, że owoce opadną na dno, jak to stać się może przy naprawdę dużych okazach. W razie czego zawsze jednak można te większe truskawki pokroić po prostu na połówki czy ćwiartki.
To jak wspomniałam ciasto biszkoptowe (przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu), wierzch jednak jest przyjemnie chrupiący, bo obsypany cukrem i zapieczony z masłem. Poezja!
Moje ciasto z truskawkami upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok. 20 x 20 cm.
Składniki:
- jajko - 3 szt
- cukier - 150 g
- mąka pszenna - 150 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - duża szczypta
- skórka cytrynowa - otarta z 1/2 owocu
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- truskawki - ok. 1,5-2 szklanki małych sztuk
- gruby cukier - ok. 3 łyżki (na wierzch)
- masło - ok. 4 łyżki, zimne
W misie miksera ubijaj całe jajka ze szczyptą soli, aż staną się jasnokremowe i puszyste. Partiami, w 2-3 częściach, wsypuj cukier i ubijaj cały czas, aż się rozpuści.
Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitych jajek, delikatnie połącz- najlepiej łopatką/łyżką.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Na wierzchu rozłóż owoce, posyp cukrem i porozkładaj kawałeczki masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a ciasto przepiecze.