Muffinki czekoladowe z malinami
Do połączenia malin z czekoladą nie trzeba mnie specjalnie namawiać – to jedno z moich ulubionych. W muffinkach, na które przepis znalazłam u Dorotus, sprawdziło się równie dobrze, jak w każdym innym wypieku. Od siebie do babeczek dorzuciłam jeszcze bardzo dojrzałego banana, który prosił o szybkie zjedzenie. Muffinki zniknęły dość szybko, więc chyba smakowały ?
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 80 g miałkiego brązowego cukru
- 60 g białego cukru
- 80 ml oleju (u mnie rzepakowy)
- 2 szklanki malin
- mały, dojrzały banan
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej i zmiksowanego banana. Połączyć zawartość obu naczyń. Dodać maliny i posiekaną czekoladę. Całość krótko wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Smacznego ?