Muffinki czekoladowe z malinami

Muffinki czekoladowe z malinami

Do połączenia malin z czekoladą nie trzeba mnie specjalnie namawiać – to jedno z moich ulubionych. W muffinkach, na które przepis znalazłam u Dorotus, sprawdziło się równie dobrze, jak w każdym innym wypieku. Od siebie do babeczek dorzuciłam jeszcze bardzo dojrzałego banana, który prosił o szybkie zjedzenie. Muffinki zniknęły dość szybko, więc chyba smakowały ?

Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 80 g miałkiego brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 80 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 szklanki malin
  • mały, dojrzały banan
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej i zmiksowanego banana. Połączyć zawartość obu naczyń. Dodać maliny i posiekaną czekoladę.  Całość krótko wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Smacznego ?

Kategorie przepisów