Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną
Im częściej jem bakłażany, tym bardziej uniwersalnym warzywem mi się wydają! Bakłażan jest pyszny i można go przygotować na naprawdę wiele sposobów. Ten dzisiejszy jest inspirowany jest przepisem z książki Yotama Ottolenghi’ego, jednak w mojej, spolszczonej wersji. Połączyłam tu przyprawy kuchnia bliskowschodniej z moją ukochaną kaszą pęczak. Taki mix!4
Przygotowany w ten sposób bakłażan (nacięty miąższ natarty mieszanką przypraw) jest bardzo delikatny i pełen smaku, świetnie komponuje się z delikatną kaszą i kwaskowatym jogurtem naturalnym. Smak doskonale komponuje się ze słodkim akcentem- rodzynkami. Od siebie dodałam jeszcze jeden “nasz” akcent- słodko-kwaśne czerwone porzeczki (zamiast nich możecie posypac danie pestkami granatu).
Na wierzch (obowiązkowo!) dużo posiekanej natki pietruszki lub listków kolendry i pyszny, wegetariański posiłek gotowy!
Podaje proporcje na 2 bakłażany.
Składniki:- bakłażan - 2 szt
- kasza jęczmienna - 1/2 szklanki
- kumin - 2 łyżeczki, mielony
- kolendra - 2 łyżeczki, mielona
- chili - ok. 1 łyżeczka płatków (lub do smaku)
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - ok. 1/2 szklanki
- płatki migdałów - 1/3 szklanki
- rodzynki - 1/3 szklanki
- jogurt grecki - do podania
- natka pietruszki - do podania, duży pęczek (lub kolendra)
- syrop z granatów - ok. 3 łyżki (lub gęsty ocet balsamiczny)
- sól - do smaku
- granat, porzeczki - do podania, opcjonalnie
3/4 oliwy połącz w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kuminem, kolendrą, chili, słodką papryką i szczyptą soli.
Bakłażany przetnij wzdłuż na połówki. Miąższ natnij w skośną kratkę (tak, aby jednak nie naciąć skórki). Każdą połówkę posmaruj równomiernie mieszanką przypraw. Ułóż je na blaszce do pieczenia (przyprawioną stroną do góry) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC (góra/dół), piecz aż będą miękkie, ok. 30 minut (jeśli widzisz, że wierzch zbytnio się przypieka, nakryj go folią aluminiową lub pergaminem).
Rodzynki namocz przez 20 minut w ciepłej wodzie.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Ciepłą połącz z rodzynkami, migdałami i resztą oliwy, możesz dodać do smaku nieco soku z cytryny.
Upieczone bakłażany ułóż na półmisku. Na wierzchu każdej porcji ułóż kaszę, na niej kleks jogurtu greckiego. Obficie posyp siekaną natką, opcjonalnie posyp pestkami granatu/czerwonymi porzeczkami. Skrop syropem z granatów lub zredukowanym sosem z octu balsamicznego (do kupienia gotowy).