Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną

Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną

Zdjęcie - Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Im częściej jem bakłażany, tym bardziej uniwersalnym warzywem mi się wydają! Bakłażan jest pyszny i można go przygotować na naprawdę wiele sposobów. Ten dzisiejszy jest inspirowany jest przepisem z książki Yotama Ottolenghi’ego, jednak w mojej, spolszczonej wersji. Połączyłam tu przyprawy kuchnia bliskowschodniej z moją ukochaną kaszą pęczak. Taki mix!4

Zdjęcie - Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowany w ten sposób bakłażan (nacięty miąższ natarty mieszanką przypraw) jest bardzo delikatny i pełen smaku, świetnie komponuje się z delikatną kaszą i kwaskowatym jogurtem naturalnym. Smak doskonale komponuje się ze słodkim akcentem- rodzynkami. Od siebie dodałam jeszcze jeden “nasz” akcent- słodko-kwaśne czerwone porzeczki (zamiast nich możecie posypac danie pestkami granatu).

Zdjęcie - Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzch (obowiązkowo!) dużo posiekanej natki pietruszki lub listków kolendry i pyszny, wegetariański posiłek gotowy!

Zdjęcie - Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaje proporcje na 2 bakłażany.

Zdjęcie - Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakłażan - 2 szt
  • kasza jęczmienna - 1/2 szklanki
  • kumin - 2 łyżeczki, mielony
  • kolendra - 2 łyżeczki, mielona
  • chili - ok. 1 łyżeczka płatków (lub do smaku)
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - ok. 1/2 szklanki
  • płatki migdałów - 1/3 szklanki
  • rodzynki - 1/3 szklanki
  • jogurt grecki - do podania
  • natka pietruszki - do podania, duży pęczek (lub kolendra)
  • syrop z granatów - ok. 3 łyżki (lub gęsty ocet balsamiczny)
  • sól - do smaku
  • granat, porzeczki - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

3/4 oliwy połącz w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kuminem, kolendrą, chili, słodką papryką i szczyptą soli.

Bakłażany przetnij wzdłuż na połówki. Miąższ natnij w skośną kratkę (tak, aby jednak nie naciąć skórki). Każdą połówkę posmaruj równomiernie mieszanką przypraw. Ułóż je na blaszce do pieczenia (przyprawioną stroną do góry) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC (góra/dół), piecz aż będą miękkie, ok. 30 minut (jeśli widzisz, że wierzch zbytnio się przypieka, nakryj go folią aluminiową lub pergaminem).

Rodzynki namocz przez 20 minut w ciepłej wodzie.

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Ciepłą połącz z rodzynkami, migdałami i resztą oliwy, możesz dodać do smaku nieco soku z cytryny.

Upieczone bakłażany ułóż na półmisku. Na wierzchu każdej porcji ułóż kaszę, na niej kleks jogurtu greckiego. Obficie posyp siekaną natką, opcjonalnie posyp pestkami granatu/czerwonymi porzeczkami. Skrop syropem z granatów lub zredukowanym sosem z octu balsamicznego (do kupienia gotowy).

Kategorie przepisów