Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego
Pancakes na zakwasie chlebowym wydają się czymś zupełnie dziwnym i pracochłonnym. Jednak zapewniam, że to szybkie danie powstałe niejako przypadkiem. To nic innego niż danie śniadaniowe utrzymane w duchu zero waste.
Kto kiedykolwiek prowadził swój domowy zakwas chlebowy ten wie, że podczas dokarmiania często powstaje porcja zakwasu, którą musimy wyrzucić. Taką nadprodukcję można jednak w sprytny sposób wykorzystać w niezwykle prosty sposób. I jest to sposób niebywale smaczny. Nikt bowiem nie pogardzi śniadaniem pod tytułem pancakes na zakwasie.
Placuszki przygotowujemy z dojrzałego aktywnego zakwasu. W tym samym momencie, kiedy rozpoczynamy pieczenie chleba lub kilka chwil później. Nie wykorzystujemy zakwasu głodnego, ani świeżo po dokarmieniu. W pierwszym przypadku placki będą kwaśne, a w drugim zwyczajnie się nie udadzą.
Ja swoje pancakes na zakwasie podałam z płynnym miodem z ulubionej pasieki i pierwszymi truskawkami wyhodowanymi na balkonie. Wygląda na to, że nie wychodząc z domu można przygotować śniadanie mistrzów! Gotowe danie posypałam już tylko kilkoma listkami tymianku. Koniecznie spróbujcie tej wersji. Tymianek i miód to dla mnie idealne połączenie. Jeszcze mogłaby się tu znaleźć odrobina skórki cytrynowej, ale zapewniam, że nie była ona konieczna. Sam tymianek ma lekko cytrynowy aromat. Wy natomiast podajcie swoje pancakes jak tylko chcecie. A sposobów jest nieskończenie wiele. Mogą to być zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Wyobraźcie sobie tylko takie placuszki z jakiem w koszulce, albo chrupiącymi kąskami bekonu i syropem klonowym. Brzmi wybornie!
Pancakes na zakwasie Sprytny sposób na użycie nadmiaru domowego zakwasu chlebowego
Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 15 minutes Czas całkowity: 20 minutes Okazja: Podwieczorek, Śniadanie Rodzaj dania: Dla Dzieci, Pomysłowe, W plener, Zero Waste
Porcji: 4 porcji
Składniki
- 200 g dojrzałego zakwasu
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml oliwy lub oleju
Przygotowanie krok po kroku
- Do zakwasu dodaj 2 jajka i wymieszaj razem.
- Stopniowo dolewaj mleko na przemian z mąką, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
- Dopraw szczyptą soli i cukru według uznania. Placki mogą być zarówno podane ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
- Smaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju na złoty kolor z obu stron.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy