Chleb litewski z kminkiem

Chleb litewski z kminkiem

 
Ten chleb to jeden z moich faworytów (znaleziony u Komarki). Po raz pierwszy upiekłam go na spotkanie z przyjaciółmi podczas wieczoru rosyjskiego. Miał ogromne powodzenie. Wszedł już na stałe do mojego repertuaru chlebowego. Dlatego zaproponowałam go również Amber do naszej wirtualnej piekarni. I bardzo się cieszę, że w końcu się udało i oto pieczemy go w naszym zaszczytnym gronie:-) Lista poniżej.
Zdjęcie - Chleb litewski z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb litewski z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciemny chleb litewski na słodzie
Przepis i zdjęcie chleba z bloga – klik zaczyn:

  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 g (1 szklanka) aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g wody

ciasto właściwe:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu (dodaję gryczany)
  • 1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego ( ostatecznie można zastąpić melasą)
  • 1 łyżeczka słodu jęczmiennego barwiącego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka soli

Wieczorem przed dniem wypieku chleba przygotowujemy zaczyn – mąkę wymieszać w misce z zakwasem i wodą. Szczelnie przykryć miskę folią przezroczystą i zostawić na 12 godzin. Kminek utłuc w moździerzu. Obie mąki wymieszać z solą, cukrem, słodem i kminkiem (również robię to dzień wcześniej – wówczas mąki przechodzą pięknym zapachem słodu i kminku). Zakwaszone ciasto wymieszać z miodem i wodą, po czym dodać do składników suchych i wymieszać – można zrobić to mikserem z końcówkami do ciasta chlebowego. Powstanie dosyć gęste, ciemne ciasto. Formę keksową (22 cm X 10 cm) wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem chlebowym, pomagając sobie maczaną w wodzie łyżką. Wygładzić wierzch, posypać kminkiem. Foremkę z chlebem szczelnie zawinąć w folię (czysta foliowa reklamówka sprawdza się świetnie) i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podchodzi do brzegów foremki, rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić chleb do mocno rozgrzanego pieca na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Po wystudzeniu, zawinąć chleb w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i folię i zostawić na co najmniej 12 godzin. Chleb litewski smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Dzięki słodowi bardzo długo zachowuje świeżość.
Zdjęcie - Chleb litewski z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb litewski na blogach:

Kategorie przepisów