Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z okazji długiego weekendu upiekłam jaglaną tartę na pełnoziarnistym spodzie.
Oczywiście nie mogło zabraknąć truskawek- wiadomo, sezon w pełni.
Bierzcie kawałek, a potem najlepiej cały przepis! :)
Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
/przepis własny, składniki na 1 tartę o średnicy 24 cm/


masa:
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 30 g oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


pełnoziarnisty spód:
- 160 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 120 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, ziemnymi)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli


dodatkowo:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej


dekoracja:
- świeże truskawki

Formę na tartę smaruję za pomocą pędzelka olejem kokosowym i posypuję mąką pełnoziarnistą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, pokrojone w kostkę masło, wrzucam cukier puder, wsypuję sól i wydrążone ziarenka wanilii, dodaję jajko.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15 minut.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Następnie zagotowuję mleko, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję olej kokosowy. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Przelewam ją na wcześniej podpieczony spód i piekę w piekarniku ok.25 minut.
Studzę i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie dekoruję tartę umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Smacznego!
Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów