Naleśniki z twarożkiem i truskawkami
Jedno z naszych ulubionych wiosennych śniadań.
Naleśniki z ulubionym twarożkiem i soczystymi, słodkimi truskawkami.
W czerwcu niewiele potrzeba mi do szczęścia :)
Naleśniki z twarożkiem i truskawkami
/składniki dla 2 osób/
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub płynnego masła
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu/ miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 200 g ulubionego twarogu
- 3 łyżki śmietanki 12 lub 18% (możesz zastąpić ją jogurtem)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru pudru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- olej (do smażenia)
Do miseczki wkładam twaróg i rozdrabniam go za pomocą widelca, łączę ze śmietanką lub jogurtem i dokładnie mieszam- dosładzam do smaku łyżeczką miodu lub syropu z agawy albo cukru.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, cukier i olej . Wszystko dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto musi być gładkie. Na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju i smażę partiami cienkie naleśniki. Gdy naleśniki będą już usmażone odkładam je na bok. Truskawki myję i pozbawiam szypułek, wkładam do kielicha blendera i miksuję wraz z syropem z agawy. Jeśli truskawki są bardzo słodkie, nie dosładzam ich. Na talerzach układam naleśniki z twarożkiem, na koniec dekoruję całość sosem truskawkowym.
Smacznego! :)