Placuszki z ugotowanej ciecierzycy
przepis:
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
80 g pszennej mąki
80 ml słodkiej śmietany
80 ml wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kuminu
pieprz
chili
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
olej do smażenia
Ciecierzycę podusić niezbyt dokładnie widelcem.
Jajko ubić ze śmietaną i wodą.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, pieprz, chili, kurkumę i kumin.
Na koniec do ciasta dodać ciecierzycę, szczypiorek i czarnuszkę.
Ciasto odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki.
1 jajko
80 g pszennej mąki
80 ml słodkiej śmietany
80 ml wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kuminu
pieprz
chili
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
olej do smażenia
Ciecierzycę podusić niezbyt dokładnie widelcem.
Jajko ubić ze śmietaną i wodą.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, pieprz, chili, kurkumę i kumin.
Na koniec do ciasta dodać ciecierzycę, szczypiorek i czarnuszkę.
Ciasto odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki.