Szarlotka sypana, lżejsza wersja

Szarlotka sypana, lżejsza wersja


Zdjęcie - Szarlotka sypana, lżejsza wersja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Szarlotka sypana, lżejsza wersja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Brownie i szarlotka sypana to przepisy, o które jestem proszona przez moich gosci najczęściej. Brownie miało już swój debiut na blogu, teraz czas na szarlotkę. Moja wersja, nieco zdrowsza, o mniejszej ilości cukru (dzięki użyciu slodkich jabłek), ale nie mniej smaczna. A w dodatku jej przygotowanie jest ekspresowe.
Składniki: tortownica 26 cm
  • 8 dużych słodkich jabłek
  • 1,5 szklanki kaszy marnej
  • 1,5 szklanki mąki (polecam pszenną pełnoziarnistą lub mąkę pszenną i żytnią, pół na pół)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • cynamon, kardamon do smaku
  • 200g masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem i kardamonem. Wymieszać sypkie składniki. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na spód wyłożyć 1/3 sypkich składników, następnie połowę jabłek, znowu sypkie składniki, jabłka i na wierzch mieszanina sypkich składników. Masło pokroić na większe plasterki, równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec godzinę w temperaturze 180 C. Kroić, jak dobrze ostygnie. Smacznego!

Kategorie przepisów