Tym razem pokusiłem się podać kokosowe pancakes z sosem malinowym i słodkim mango dla kontrastu. Sosu nie trzeba słodzić, bo mango fajnie równoważy smak i moim zdaniem cukier jest tutaj już niepotrzebny. To kto się pisze na takie śniadanie? 😉
Zdjęcia udało mi się zrobić w ostatniej chwili. Wstawiłam do piekarnika wychodząc na babski wieczór, a jak wróciłam to już tylko tyle go zostało. I tak stali nade mną jak fotografowałam tupiąc nogami... Czyli można powiedzieć, że w ciągu jednego wieczora poszedł cały od razu. Chyba lepszej rekomendacji dać nie mogę
Kotlety ziemniaczane to fajny pomysł na obiad bez mięsa. Te są bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie
Kurczak z ziemniakami, marchewką i kalafiorem w sosie curry, to dobra propozycja, na prosty obiad z orientalną nutą. Uniwersalny smak kalafiora, świetnie się wpisuje w potrawy o smaku curry. Wyrazisty smak potrawy, złagodzi mleczko kokosowe
Mój synek jest wielkim fanem tarty ze szpinakiem. To szybsza wersja tego dania- nie trzeba przygotowywać spodu z kruchego ciasta (używam dobrej jakości gotowego ciasta francuskiego), poza tym mniejsze porcje szybciej się pieką niż cała tarta, dlatego obiad/ciepła przekąska gotowa jest w mniej niż pół godziny
Arbuza miksujemy i doprawiamy do smaku cukrem pudrem.
Pozostałą żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, tylko do rozpuszczenia.
Dodajemy żelatynę do arbuza i mieszamy.
Tężejącą galaretką arbuzową polewamy sernik.
Daktyle i orzechy drobno kroimy i dodajemy do ubitych białek razem z mieloną kawą. Delikatnie mieszamy.
Białka wykładamy na kruche spody i suszymy około 90 minut w temp. 120ºC lub dłużej, jeśli nie są wystarczająco kruche. Studzimy.
Herbatniki układamy na dnie i bokach tortownicy. Wylewamy niewielką ilość musu truskawkowego na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, by stężał.
Następnie wlewamy powoli resztę truskawek i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Uwielbiam azjatyckie smaki! Są tak niezwykle aromatyczne, że można zachwycać się nad sposobem ich przyprawienia jeszcze długo po ich zjedzeniu. Na dodatek są zazwyczaj szybkie i proste w przygotowaniu, a jedyna trudność polega na zgromadzeniu składników
Bardzo wdzięczne tartaletki z masą mascarpone i z letnimi owocami. Ciasto kruche, zrobiłam z przewagą mąki razowej. Masa z serka mascarpone, klasyczna, bardzo prosta, do zrobienia w kilka minut.