Galette z morelami i borówką

Galette z morelami i borówką
Zdjęcie - Galette z morelami i borówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak łatwego ciasta dawno nie robiłam, Nie potrzeba foremek, nie trzeba się jakoś specjalnie starać, jak wyjdzie tak jest dobrze i ładnie. Owoce oczywiście dowolne, u mnie  koniec wakacji pachnie morelami i borówkami ale może zawinąć jeżyny, jabłka lub śliwki.

Składniki Instrukcje

Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Wlać kilka łyżek lodowatej wody i połączyć, aż powstanie kula. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na k. 1 godz.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, na  środku, zostawiając ok. 2 cm margines,  układać przepołowione i pozbawione pestek morele, środkiem do góry, następnie wsypać borówki. Brzeg ciasta zawinąć do środka. Przełożyć ciasto na blachę piekarnika i piec ok. 40 min. w 180 stopniach.

Zdjęcie - Galette z morelami i borówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów