Galette z morelami i borówką
Tak łatwego ciasta dawno nie robiłam, Nie potrzeba foremek, nie trzeba się jakoś specjalnie starać, jak wyjdzie tak jest dobrze i ładnie. Owoce oczywiście dowolne, u mnie koniec wakacji pachnie morelami i borówkami ale może zawinąć jeżyny, jabłka lub śliwki.
Składniki- mąka pszenna - 200 g
- masło - 100 g
- cukier - 3 łyżki
- zimna woda - wg potrzeb
- morele - 5-6 szt.
- borówki. - 1 duża garść
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Wlać kilka łyżek lodowatej wody i połączyć, aż powstanie kula. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na k. 1 godz.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, na środku, zostawiając ok. 2 cm margines, układać przepołowione i pozbawione pestek morele, środkiem do góry, następnie wsypać borówki. Brzeg ciasta zawinąć do środka. Przełożyć ciasto na blachę piekarnika i piec ok. 40 min. w 180 stopniach.