Quiche Lorraine … bez ciasta

Zdjęcie - Quiche Lorraine … bez ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię wszelkie quiche i tarty (ba, nawet doczekały się na blogu osobnej kategorii z przepisami tylko na nie: O TU). Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a dodatki smakowe mogą być w zasadzie dowolne. Najwięcej czasu i wprawy wymaga przygotowanie kruchego ciasta, aby było lekkie i maślane. Do tego czas na jego schłodzenie i robi się dłuższa kulinarna zabawa.

Zdjęcie - Quiche Lorraine … bez ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlatego dziś przychodzę w wybawieniem, oto (prawie) klasyczny Quiche Lorraine- boczek, por dla wzmocnienia smaku, jajeczna masa. No właśnie, dziś upieczemy ją bez żadnego spodu. W ten sposób uzyskamy danie trochę na wzór frittaty- jajeczny placek z dodatkami. Wspaniałe rozwiązanie na szybką kolację na ciepło, gdy wpada kilku niezapowiedzianych gości. Z miską sałaty smakuje wprost wspaniale!

Zdjęcie - Quiche Lorraine … bez ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas pieczenie tego dania zależeć będzie w największej mierze od naczynia, jakiego użyjecie. Ja wybrałam prostokątną foremkę do tarty o wymiarach ok. 20×25 cm, quiche miał ok. 2 cm wysokości. Możecie go przygotować jednak np. w indywidualnych foremkach na muffinki i każdemu podać taką małą, wytrawną babeczkę.

Zdjęcie - Quiche Lorraine … bez ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • boczek - ok. 100 g
  • por - 1 szt
  • jajko - 5 szt
  • mleko - 1/3 szklanki
  • śmietanka kremówka - 1/4 szklanki
  • cheddar - 80 g, tarty
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Na patelni wytop boczek- smaż go, a stanie się chrupiący (możesz dodać odrobinę oleju, aby łatwiej się smażył). Zdejmij z patelni i ostudź.

Na tłuszczu jaki pozostał zeszklij (nie zarumień!) posiekaną białą i jasno zieloną część pora.

W misce połącz jajka z mlekiem i śmietanką. Dodaj tarty cheddar, boczek i por. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.

Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do czasu aż masa stężeje, jej wierzch stanie się złoty i lśniący- ok. 25 minut. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. zielonej sałaty.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
3

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pasta z tuńczyka, jajek i fety
2

Pasta z tuńczyka, jajek i fety

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Malinowa chmurka z mrożonymi malinami

Malinowa chmurka z mrożonymi m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
2

Pasta jajeczna z wędzonym kurc…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tort bezowy dacquoise
2

Tort bezowy dacquoise

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
1

Sałatka z jajkami, porem, sele…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto hukzulka
2

Ciasto hukzulka

ilovebake ilovebake
I Love Bake