Sernik z jagodami i kruszonką

Zdjęcie - Sernik z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chociaż jedno ciasto z jagodami w sezonie musi być :) Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy.
Składniki na spód i kruszonkę:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g masła, zimnego
  • 95 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 g cukru waniliowego
Masa serowa:
  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 cukru waniliowego
Warstwa jagód:
  • 400 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do posypania:
  • cukier puder

Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce do mięsa. Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść (można za pomocą melaksera) i uformować jednolitą kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć i 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy. Można w tym celu wykorzystać spód szklanki, żeby wyrównać powierzchnię (fot.1). Pozostałą 1/3 ciasta zbić w kulę, ponownie owinąć folią i umieścić w lodówce. Jagody delikatnie umyć, a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Spód ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty. Zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową (fot.2). Wymieszać jagody (idealnie suche) z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej (fot.3). Następnie wyjąć z lodówki resztę kruchego ciasta i rozkruszyć ją równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki (fot.4). Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 minut – do momentu gdy kruszonka będzie złota. Gotowy sernik dobrze wystudzić, a następnie przechowywać w lodówce.
Przed podaniem sernika, posypać go obficie cukrem pudrem.
Źródło: fotokulinarnie.pl

Zdjęcie - Sernik z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Babka piaskowa bez miksera
1

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką
1

Wielkanocna babka maślana z lu…

food² food²
Food Square

Fit knoppers
2

Fit knoppers

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe
2

Łatwe ciasto czekoladowo-orzec…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowa babka majonezowa z polewą
1

Cytrynowa babka majonezowa z p…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sernik z jabłkami bez pieczenia
2

Sernik z jabłkami bez pieczeni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto marchewkowe z borówkami
1

Ciasto marchewkowe z borówkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przytulone jagodzianki
1

Przytulone jagodzianki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron z jagodami
1

Makaron z jagodami

food² food²
Food Square

Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!

Jagodzianki z kruszonką - najl…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Szybki deser z borówkami i jogurtem

Szybki deser z borówkami i jog…

Patrycja Patrycja
Simply Food