Chleb na zaczynie z biga


Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy dostałam zaproszenie do sierpniowej wirtualnej piekarni Amber, byłam zaskoczona: - sposobem przygotowania tego chleba, - rodzajem zaczynu, - małą ilością użytych drożdży - i brakiem zakwasu... Musiałam spróbować. Chlebek naprawdę wyrastał niesamowicie. W smaku bardzo nam odpowiadał. Zniknął tak szybko, że po raz kolejny musiałam się spieszyć ze zrobieniem zdjęć. Zresztą większość naszych wypiekanych chlebów tak znika:-) Polecam zrobienie tego pieczywa, warto:-)
Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb na zaczynie biga
przepis podaję za Jackiem – klik! Biga:

  • 100 g mąka pszenna typ 650,
  • 44 g woda,
  • 1 g drożdży świeżych,

Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości (można ręcznie).
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20oC.
Można przygotować więcej i przechowywać potem w lodówce w 4oC do tygodnia. Ciasto:

  • 470 g mąka pszenna typ 650,
  • 140 g biga po 18 h,
  • 4,7 g drożdże świeże,
  • 330 g woda,

Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski,
potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać:

  • 10 g sól

wrobić w ciasto,
na końcu dodać dodatkowe 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie. Fermentacja wstępna ciasta 20 minut w temperaturze pokojowej i potem na 20 h do lodówki w 4oC.
Jak ciasto jest w lodówce, to wyciągać je i składać przez 3 pierwsze godziny – raz na godzinę (chyba nie jest to konieczne, pominęłam). Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut. Piec w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy. Temperatura pieczenia 230–>180oC. Ja piekłam w normalnym garnku bez przykrycia.



Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb na zaczynie z biga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb na innych blogach:

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne