Domowe czekoladki Reese's (bez cukru)
Kiedy dziewięć lat temu byłam w Stanach, z ciekawości spróbowałam bardzo popularnych tam słodyczy Reese's. Szczególnie smakowały mi batony z nadzieniem z masła orzechowego oblanym cienką warstwą czekolady, ale najbardziej znane, teraz często dostępne w polskich sklepach, są peanut butter cups. Od jakiegoś czasu nie jem już jednak cukru, dlatego przygotowałam własną wersję tych pralinek. Są obłędne!
Pralinki czekoladowe z masłem orzechowym - domowe Reese's (bez cukru)
- 100g czekolady 90%
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 20g odtłuszczonego mleka w proszku
- koncentrat stewii w proszku
- 40g naturalnego masła orzechowego
- 10g mąki kokosowej
1) Stopić czekoladę z olejem kokosowym.
2) Przestudzić i dodać mleko w proszku i szczyptę stewii do smaku.
3) Do 8 foremek na minimuffinki wyłożych papilotkami nalać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, by powstał spód gruby na ok. 4 mm i wyrównać.
4) Wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
5) Wymieszać masło orzechowe, mąkę kokosową i stewię.
6) Z masy uformować 8 kulek, rozłożyć na zastygniętych czekoladowych spodach i lekko spłaszczyć.
7) Polać resztą czekolady, wyrównać i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 115 kcal