Sałatka z czarną soczewicą do lunchboxu

Sałatka z czarną soczewicą do lunchboxu


Zdjęcie - Sałatka z czarną soczewicą do lunchboxu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czarna soczewica obok zielonej świetnie nadaje się na sałatki, które można przechowywać w lodówce lub zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo pożywna, smaczna, bogata w białko. Jest najzdrowsza spośród innych ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów. Gotuje się ok 35 minut bez dodatku soli. Po ugotowaniu jest sypka, nie skleja się. Znakomicie wpływa na samopoczucie.


2 szklanki np. takiej: czarna soczewica ugotowanej według opisu na opakowaniu ( ok 3/4 szklanki suchej)
cebula
łodyga selera naciowego
marchewka
oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki)
klika plastrów łososia
koperek
Marchewkę, łodygę selera i cebulę (tzw. włoskie sofrito) kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dusimy na chrupko na oliwie kilka minut. Następnie lekko doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy. Dodajemy posiekany koper. Wykładamy na talerze i podajemy z łososiem wędzonym lub innym dodatkiem np. rybą lub piersią kurczaka.

Kategorie przepisów