Dla tych, którzy nie lubią piec, kochają serniki na zimno lub chwilowo nie mają piekarnika. Pyszny sernik ze słonym karmelem, z włoską bezą i spodem z ciasteczek owsianych.
Dziś przygotowałam makaron z warzywami (pomidorki koktajlowe, cukinia, trochę czosnku- opcjonalnie tez odrobina ostrego chili do smaku), a do tego dobra oliwa i wędzony łosoś (wybieram łososia wędzonego na ciepło- po prostu wolę jego smak, ale możecie go zastąpić np. wędzoną makrelą, która wspaniale smakuje podana na ciepło).
Chokladbollar znam ze szwedzkiego sklepiku Ikei i gdy jeszcze jadłam słodycze, bardzo je lubiłam. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i wpadłam na pomysł zdrowej wersji, w której po prostu zastąpiłam cukier erytrolem. Wyszły świetne! Wyraziste w smaku i apetycznie pachnące kakao
W czasie, kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę i ozdoby z masy cukrowej. Żeby przygotować polewę, wystarczy podgrzać na małym ogniu masło, twarożek i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Ciepła polewa jest jeszcze dość rzadka, nie należy się tym przejmować – zgęstnieje po przestudzeniu
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy chcieliby rozpocząć przygodę z domowym pieczywem, ale obawiają się drożdży i zakwasu. Oto płomyk nadziei – przepis na szybkie podpłomyki z siemieniem lnianym
To ciasto kupiła kiedyś moja teściowa i bardzo nam posmakowało, a ja skojarzyłam szybo, ze gdzieś w internecie widziałam i postanowiłam zrobić je sama. Podczas przeszukiwania internetu okazało się, że można je spotkać pod kilko nazwami ta najczęściej spotykana to "ciasto św Jakuba", spotkałam się też z nazwą "ciasto optymisty", a w cukierni sprzedawali je jako "dzień kobiet".
W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach proste babeczki waniliowe mają jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzą :) Z dowolnym kremem np. prostym budyniowym możecie zrobić z nich pyszny deser, idealny nie tylko do popołudniowej kawy, ale także na dziecięce urodziny (tak wyglądają moje babeczki w wersji urodzinowej), imprezę w pracy czy przyjęcie rodzinne.
Mięso wyrabiamy i formujemy 4 burgery. Smarujemy je lekko olejem Kujawski i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju Kujawski, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Do awokado dodajemy kukurydzę i mieszamy.
Wątróbkę oczyszczamy z błon i nieczystości i oprószamy mąką.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na połowie Kujawskiego na złoty kolor. Gdy zmięknie, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy na rumiano wątróbkę z obu stron.
Dodajemy zioła i podlewamy winem. Redukujemy o połowę
Mąka ziemniaczana w wypiekach, naprawdę robi dobrą robotę. Najlepszym na to przykładem jest babka – trzy kolory z cynamonem, orzechami i kakao. Tutaj, naturalne smaki świetnie się uzupełniają, babka jest zwarta i długo zachowuje świeżość
Mięso kroimy w plastry o grubości 2 cm.
W misce mieszamy połowę oleju Kujawski z sosem Worcestershire, płatkami chili, solą i kolorowym pieprzem.
Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy na 1,5 godz.
Mięso wyjmujemy z marynaty i owijamy je ściśle boczkiem. Spinamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem.
Dziś przygotowałam dla Was naprawdę łatwy przepis na ciasto kokosowe- ja piekę je najczęściej w foremce- korytku. Wielkimi jego zaletami (oprócz smaku, naturalnie!) są szybkość przygotowania (nawet miksera nie trzeba brudzić!) i fakt, że ciasto pozostaje świeże przez dobry tydzień! Serio, zapomniałam o kilku kawałkach zamkniętych w plastikowym pojemniku kuchennym i po jakiś 10 dniach … ciasto było prawie tak dobre jak świeżo upieczone- dla mnie to świetny powód, żeby zrobić je ponownie.
Chociaż przyszła do nas piękna, słoneczna wiosna to jednak nadal zdarzają się chłodniejsze dni, gdy dmucha zimny wiatr a niebo zasnuwają ciężkie chmury. Wtedy warto zjeść na obiad coś konkretnego, sycącego i rozgrzewającego. Takim daniem jest na pewno gulasz wołowy z zieloną soczewicą.
Ja mam dziś dla Was propozycję na obiad. Są to muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, suszonym pomidorem i kukurydzą. To wszystko zapieczone w sosie pomidorowym.