Na drugie śniadanie, wytrawną przekąskę albo na kolację polecam sałatkę z ryżem, tuńczykiem i kilkoma innymi warzywami. Szybka, łatwa do przygotowania, sycąca i kolorowa, czego chcieć więcej ;)
Makaron soba to cienki, japoński makaron z mąki gryczanej. Ma lekko orzechowy smak, dobrze smakuje i na ciepło i na zimno, na przykład jako składnik sałatki makaronowej. Dzisiejszy przepis to pomysł na ekspresowy w przygotowaniu i pożywny obiad w stylu azjatyckim.
Brzuchy gotowe na tłusty czwartek ? U nas w tym roku lany chrust, powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem, bo chrust jest niezwykle chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko, bo wszystko mieszamy mikserem, później tylko powstałe ciasto musimy przełożyć do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju tworzymy esy floresy :-) Po usmażeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Gofry są smaczne, chrupiące i dobre po odgrzaniu na drugi dzień. Z tego przepisu robiliśmy gofry przez dwa dni pod rząd tak wszystkim smakowały. Zmniejszyłam w przepisie ilość cukru, bo gofry i tak jemy na słodko, a po zmniejszeniu go gofry i tak wyszły słodkie.
Pyszne bułeczki z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki któremu mają wilgotny środek i zachowują świeżość również następnego dnia. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje, proporcja jest wyliczona idealnie, więc zagniatanie i formowanie bułeczek to sama przyjemność :).
Dziś pyszny łosoś, którego zapiekłam z koperkiem, płatkami migdałów, czosnkiem i mozzarellą. Wyszedł naprawdę pyszny, u nas podany z ryżem brązowym i sałatką z roszponki, pomidorków i czerwonej cebulki, którą skropiłam tylko oliwą :-)
Polecam zwłaszcza jeśli znudził Wam się klasyczny śledzik w oleju, śmietanie lub musztardzie. Przepis jest prosty, śledzie są szybkie w przygotowaniu, ale muszą poleżeć w lodówce przynajmniej 12 godzin!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie przykryty galaretką z mango i marakui.
Jej kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim, kremowym serem.
Sernik smakuje fantastycznie!
Jest świetnym pomysłem nie tylko na lato!
Czy macie czasami tak, że lubicie osobno coś, co razem daje mix niejadalny? Ja tak mam z ciecierzycą i pastą tahini...Takie połączenie smakowo mi zupełnie nie leży. A osobno to zupełnie inna bajka;-) Dlatego szukałam alternatywy dla pasty z ciecierzycy. I z pomidorami pasuje idealnie. Niebo w gębie:-)
Bułeczki serowe są pyszne, mięciutkie i puszyste, z chrupiącą skorupką serową. Idealne na śniadanie, piknik do pracy lub szkoły. Proste do przygotowania. Smakują z wszystkimi wytrawnymi dodatkami lub z samym masłem. Jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu!
Nóżki, golonkę, warzywa i przyprawy gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru.
Marchewkę wyjmujemy wcześniej, gdy zrobi się miękka. Studzimy ją i kroimy.
Groszek lub kukurydzę osączamy.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy.
Do miski wsypujemy suche składniki, dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone na kawałki masło i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, owijamy je folią aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jedwabista.
W trakcie picia herbaty wpadłam na pomysł, aby do ciasta drożdżowego zamiast wody dodać herbatę. Posłodziłam je delikatnie miodem i uformowałam rogale. Wyszły miodzio!