Nóżki, golonkę, warzywa i przyprawy gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru.
Marchewkę wyjmujemy wcześniej, gdy zrobi się miękka. Studzimy ją i kroimy.
Groszek lub kukurydzę osączamy.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy.
Do miski wsypujemy suche składniki, dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone na kawałki masło i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, owijamy je folią aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jedwabista.
W trakcie picia herbaty wpadłam na pomysł, aby do ciasta drożdżowego zamiast wody dodać herbatę. Posłodziłam je delikatnie miodem i uformowałam rogale. Wyszły miodzio!
Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno kroimy.
Dodajemy musztardę, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy koło, robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtko, a po bokach dodajemy drobno pokrojone grzyby, ogórki i cebulę...
Gotujemy wywar na świeżych żeberkach, przyprawach i suszonych grzybach.
W osobnym garnku gotujemy pokrojoną kapustę w wodzie z kiszenia kapusty.
Na patelni rozgrzewamy olej i wytapiamy skwarki z wędzonej słoniny, dodajemy do wywaru z kiszoną kapustą.
Mój mąż lubi faszerowaną paprykę, inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażana też. Tym razem padło na to pierwsze. Farsz to ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku. Wierzch posypany startą mozzarellą. Do farszu możecie dodać też mięso, jeśli lubicie, my woleliśmy wersję bez. Papryki wyszły pyszne, polecam.
Dla mnie ten przepis na bezy, ze starego zeszytu jest niezawodny. Bezy pieczemy ( suszymy ) w stałej temperaturze 140 stopni. W czasie suszenia, nie otwieramy piekarnika. Gotowe bezy są bardzo delikatne i kruche, w środku subtelnie wilgotne.
Wczoraj był dzień chłopaka, ja z tej okazji moim zrobiłam pyszny deser. Zrobiony z tego co aktualnie było w domu, więc prosto. Śmietankę 30% ubiłam, dodałam serek mascarpone i troszkę mleka. Zamiast cukru dodałam zmiksowanego banana i trochę kakao. Na spodzie ciasteczka, a na wierzchu kiwi gold. Smakowało im bardzo więc polecam :-)
Czy ciasteczka zawsze muszą być na słodko? O nie!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, słono-ostre serowe ciasteczka z orzechami.
Idealne jako przekąska „do piwka”, przed tv, na wycieczce, pikniku albo w pracy.
Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki, kapustę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
Dzisiaj przepis na pyszny chlebek maślany. Przepis dostałam od siostry. Wczoraj zrobiony, wyszedł pyszny. Polecam, domowy dużo lepszy niż sklepowy :-) Ten delikatny, posmakował bardzo dzieciom.
Mąka żytnia z natury jest szaro-brązowa, a kolor chlebów żytnich szarawy. Nie da się jednak ukryć, że w ciemno kupuje się chleby ciemne, bo kojarzą się ze zdrowiem. Często jednak są barwione np. słodem jęczmiennym.