Pełnoziarniste muffiny bananowe
Witam się z Wami w przedświąteczną sobotę! Ciasta już upieczone?
Jeśli szukacie czegoś prostego na ostatnią chwilę i macie w kuchni dojrzałe banany, to gorąco polecam Wam mój dzisiejszy przepis.
Muffiny piekłam dziś rano. Powstały na szybko i przez totalny przypadek, bo tak bardzo chciało mi się odmiany od tradycyjnych bab i mazurków.
Pełnoziarniste muffiny bananowe
/ przepis na 10 sztuk/
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 50 g migdałów (użyłam blanszowanych, migdały można zastąpić innymi orzechami np. pekan)
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw, aby ostygło.
Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją 10 papilotkami.
Jeśli używasz sztywnych papilotek z papieru, nie będzie to konieczne.
Orzechy posiekaj na desce. W dużej misce rozgnieć banany i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. W misce zmiksuj cukier zwykły i waniliowy z jajkiem. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj otręby, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, dodaj sodę. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki.
Połącz zawartość obu misek i zmiksuj wszystko za pomocą miksera.
Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanych foremek i piecz w nich babeczki przez ok.35 minut w 180 st C.
Smacznego!