Mazurek kokosowy z białą czekoladą
Dla mnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Więc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową, polewą z białej czekolady oraz dodatkiem dużej ilością bakalii.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g masła 82 % (zimne - prosto z lodówki)
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 łyżka lodowatej wody
- opcjonalnie: 1 żółtko (do posmarowania ciasta)
- 300 ml śmietany 18%
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1/4 łyżki masła
- płatki migdałowe
- suszone morele
- suszona żurawina
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt lub kwadrat (grubość około 7 mm) (fot.1). Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki (fot.2). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 30 minut do momentu zarumienia ciasta. Dla ładniejszego koloru, ciasto można dodatkowo posmarować rozmąconym żółtkiem. Teraz czas na masę kokosową. Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto (fot.3). W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Jeżeli polewa za bardzo nam zgęstnieje można dodatkowo dodać odrobinę mleka.
Mazurka ozdobić morelami, płatkami migdałowymi, rodzynkami i wiórkami kokosowymi (fot.4).
Źródło: kuchniaszerokootwarta
drukuj przepis