Cytrynowa chałka
Wielkanoc bez chałki to straszna chała! W te święta proponuję upiec cytrynową chałkę. Na warkoczu z trzech pasm można dodatkowo zapleść mniejszy warkoczyk lub przygotować z ciasta „pióropusz” przy pomocy nożyczek.
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- cukru - 70 g
- letniego mleka - 200 ml
- zimnego masła - 50 g
- jajka - 2 szt.
- szczypta soli - 1
- świeżo startej skórki z cytryny - 2 łyżeczki
- soku z 1/2 cytryny - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, drożdże, cukier, skórkę i sok z cytryny. Powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 3 minuty mikserem. Gdy ciasto zacznie być elastyczne, a składniki się odpowiednio połączą dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części: 3 równej wielkości i jedną mniejsza. Z każdej robimy wałeczek. Z 3 wałeczków zaplatamy warkocz. Cieńszy wałeczek kładziemy na uformowanej chałce i nożyczkami tworzymy dekoracyjny wzór.
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chałkę smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.