Cytrynowa chałka

Cytrynowa chałka

Zdjęcie - Cytrynowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanoc bez chałki to straszna chała!  W te święta proponuję upiec cytrynową chałkę. Na warkoczu z trzech pasm można dodatkowo zapleść mniejszy warkoczyk lub przygotować z ciasta „pióropusz” przy pomocy nożyczek.

Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. białko - 1 szt.
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. cukru - 70 g
  5. letniego mleka - 200 ml
  6. zimnego masła - 50 g
  7. jajka - 2 szt.
  8. szczypta soli - 1
  9. świeżo startej skórki z cytryny - 2 łyżeczki
  10. soku z 1/2 cytryny - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, drożdże, cukier, skórkę i sok z cytryny. Powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 3 minuty mikserem. Gdy ciasto zacznie być elastyczne, a składniki się odpowiednio połączą dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części: 3 równej wielkości i jedną mniejsza. Z każdej robimy wałeczek. Z 3 wałeczków zaplatamy warkocz. Cieńszy wałeczek kładziemy na uformowanej chałce i nożyczkami tworzymy dekoracyjny wzór.
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chałkę smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

Zdjęcie - Cytrynowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów