Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi

Słyszeliście o tsoureki (τσουρέκι)? To grecka tradycja wypiekania drożdżowego pieczywa w Wielki Czwartek wywodząca się jeszcze z bizantyjskich czasów. Tsoureki zwykle zaplata się w warkocz niczym chałkę lub formuje na kształt wieńca i wkłada w niego barwione na czerwono pisanki, symbolizujące krew Chrystusa. Oryginalnie pieczywo aromatyzuje się skórką pomarańczową, mahlebem — przyprawą otrzymywaną z wiśni wonnej oraz mastyksem — żywicą pistacji kleistej. Oczywiście 2 ostatnie przyprawy są niemalże nieosiągalne w Polsce, więc ja postawiłem na bardziej dostępne: pomarańczę oraz wanilię. ? Również tradycyjne czerwone pisanki zastąpiłem jajkami przepiórczymi, które bez zbędnego barwienia pięknie się prezentują. Taki wieniec drożdżowy wspaniale smakuje, jest ultraprosty w wykonaniu i może być świetną ozdobą wielkanocnego stołu. Sam zwyczaj pieczenia tsoureki jest mi szczególnie bliski, odkąd wróciłem z Hiszpanii, gdzie przygotowuje się podobny wypiek o nazwie Monas de Pascua. Alternatywne bułeczki inspirowane hiszpańskim przepisem upiekłem już dla Was jakiś czas temu (klik), a jako że co roku przygotowuję je na nowy sposób, to tym razem postanowiłem sięgnąć po grecki przepis i upiec duży drożdżowy wieniec. Z masłem, dżemem lub miodem smakuje on wprost genialnie! A tylko pamiętajcie, aby upiec go najwcześniej dzień wcześniej, a nie w Wielki Czwartek jak nakazuje grecka tradycja. ? Drożdżowe ciasto z tego przepisu jest najlepsze od razu po przygotowaniu. Możecie również zagnieść je i wstawić do lodówki, a następnego dnia uformować wieniec i upiec.

Zdjęcie - Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tsoureki - wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi Łukasz Słyszeliście o tsoureki (τσουρέκι)? To grecka tradycja wypiekania drożdżowego pieczywa w Wielki Czwartek wywodząca się jeszcze z bizantyjskich czasów. Tsoureki zwykle zaplata… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej niewoskowanej pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka czarnego sezamu lub maku
  • 12 jajek przepiórczych

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Wlej do miski miksera, dodaj roztopione i przestudzone masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Wszystko połącz ze sobą.
  2. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz sól. Wymieszaj najpierw masę dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut.
  3. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne. Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem.
  4. Ciasto na wieniec drożdżowy odstaw na 2 h do wyrośnięcia pod przykryciem, aby nie wyschło. Możesz je również wstawić do lodówki i upiec następnego dnia.
  5. W tym czasie ugotuj jajka przepiórcze na twardo (około 4 minuty) i odstaw je do wystudzenia.
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 3 porcje. Uformuj z niego wałeczki o długości około 30 cm.
  7. Zapleć z nich warkocz. Oba końce połącz ze sobą, formując wieniec. Gotowy wieniec umieść na papierze do pieczenia. W środek wstaw małe ceramiczne naczynie posmarowane olejem. Wieniec przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Wieniec drożdżowy przełóż na blachę i posmaruj roztrzepanym żółtkiem i oprósz ziarnami sezamu lub maku. Umieść w nim ugotowane przepiórcze jajeczka.
  9. Wieniec piecz ok. 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Kategorie przepisów