Kruche ciasto z jabłkami i makiem
- Wynik: 90
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Kruche ciasto z makiem i jabłkami zawsze się sprawdza, czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Moja wersja wzbogacona kruszonką. Ciasto, po które sięgają młodzi i starsi, tradycjonaliści i poszukiwacze dobrego smaku.
Polecam:)
Składniki- Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 300 g
- masło - 200 g
- cukier - 100 g
- żółtka - 5 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę jabłkową:
- jabłka - 1,5 kg
- cukier - do smaku
- cytryna - 1 szt.
- cynamon - 1 łyżeczka
- Składniki na masę makową:
- puszka maku - 1 szt.
- białka - 5 szt.
- Składniki na kruszonkę
- masło - 100 g
- cukier - 2-3 łyżki
- mąka pszenna - ok. 1 szklanka
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekać zimne masło z mąką, aż zrobi się kruszonka, wbić żółtka i wyrabiać krótko gładkie ciasto. Rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć ją ciastem. Rozmiary blachy 40/25 cm.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kawałki, umieścić w garnku z grubym dnem. Smażyć jabłka tak długo, aż będą się rozpadać. Pod koniec dodać cukier, cynamon oraz sok i skórkę z cytryny. Odstawić do przestygnięcia.
Masę makową umieścić w dużej misce. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę, aż zabierze całą mąkę i zrobi się kruszonka.
Na kruche ciasto wyłożyć warstwę jabłek, następnie masę makową, całość posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 60 min.