Kruche ciasto z jabłkami i makiem

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 90
  • Czas przygotowania: 30minuty
  • Czas gotowania: 60minuty

Kruche ciasto z makiem i jabłkami zawsze się sprawdza, czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie.  Moja wersja wzbogacona kruszonką. Ciasto, po które sięgają młodzi i starsi, tradycjonaliści i poszukiwacze dobrego smaku.

Polecam:)

Składniki Instrukcje

Mąkę z proszkiem  przesiać na stolnicę, dodać cukier, posiekać zimne masło z mąką, aż zrobi się kruszonka, wbić żółtka i wyrabiać krótko gładkie ciasto. Rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć ją ciastem. Rozmiary blachy 40/25 cm.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kawałki, umieścić w garnku z grubym dnem. Smażyć jabłka tak długo, aż będą się rozpadać. Pod koniec dodać cukier, cynamon oraz sok i skórkę z cytryny. Odstawić do przestygnięcia.

Masę makową umieścić w dużej misce. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.

Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę, aż zabierze całą mąkę i zrobi się kruszonka.

Na kruche ciasto wyłożyć warstwę jabłek, następnie masę makową, całość posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 60 min.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów