Chleb z ziemniakami
Witajcie :) Dzisiaj prosty przepis na prosty pszenny chleb. Nie potrzeba tu zakwasu, ale ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia). Dzięki nim chlebek dłużej zachowa świeżość. Jak długo dokładnie nie wiem, bo zazwyczaj trzeciego dnia już go nie ma. Przepis znalazłam u Magdy (a pochodzi z książki "O chlebie" w grudniu Elizy Mórawskiej) i od tamtej pory piekłam ten chleb kilkakrotnie. Za każdym razem jest delikatny i lekko wilgotny. Jeżeli zostały Wam ziemiaki z obiadu, przekonajcie się sami.
Chleb z ziemniakami Składniki dla 4 osób:
500 g mąki (użyłam chlebowej typ 1050)
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
130-150 g tłuczonych ziemniaków (z poprzedniego dnia)
3 łyżki oliwy
woda do spryskania piekarnika lub kostki lodu
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać ziemniaki i oliwę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 240°C. Wierzch chleba oprószyć mąką. Zwykłą blaszkę wsunąć na dolny poziom piekarnika, wsypać na nią 1/2 szklanki kostek lodu. Na wyższy poziom wsunąć kratkę i ustawić na niej formę z chlebem. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210°C, piec chleb jeszcze 20-25 minut, aż będzie rumiany. Upieczony chleb wyjąć z formy, wystudzić na kratce.
Smacznego!