Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane to chyba obok żurku najpopularniejsze wielkanocne danie. Także i w moim domu żadne Święta nie mogą się bez nich obyć. Tradycyjnie przygotowuję zwykle jajka faszerowane pieczarkami, koperkiem i cebulką, ale czasami lubię trochę poeksperymentować i zaserwować na wielkanocny stół coś innego, acz równie prostego. Tym razem sięgnąłem po awokado, którego smak podkręciłem ostrym sosem Tabasco, limonką i kolendrą. Wyszło pysznie, lekko, wiosennie i przypadkowo trochę meksykańsko, haha! Jajka faszerowane awokado to fajna lekka alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Tutaj dodałem go odrobinę dla utrzymania konsystencji, ale nie jest to konieczne i z powodzeniem można użyć również naturalnego jogurtu. Będzie jeszcze zdrowiej. ? PS. Jeśli jednak bez jajek bez majonezie żyć nie możesz, to wypróbuj jego buraczaną wersję. ?

Zdjęcie - Jajka faszerowane awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jajka faszerowane awokado Łukasz Jajka faszerowane to chyba obok żurku najpopularniejsze wielkanocne danie. Także i w moim domu żadne Święta nie mogą się bez nich obyć.…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • kilka kropli sosu Tabasco lub szczypta chili
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • rzeżucha
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
  2. Żółtka oraz awokado pokrój w niedużą kostkę. Dodaj majonez,  sos Tabasco, sok z limonki oraz sól do smaku. Wymieszaj ze sobą. 
  3. Farszem wypełnij połówki jajek. Wierzch udekoruj rzeżuchą.

Kategorie przepisów