Jajka faszerowane awokado

Zdjęcie - Jajka faszerowane awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jajko to tak wdzięczny produkt, że nie wyobrażam gotowania i jedzenia bez niego. W opiniach dietetyków na przestrzeni lat zajmowało ono różne bieguny, niektórzy uważają wręcz, że powinno się zjadać 10 jajek tygodniowo. Aż tak skrajna w swojej codziennej diecie raczej nie jestem, ale kilka razy w tygodniu lubię zjeść jajko. Czy to w sałatce, czy na kanapce, jako omlet lub gotowane na miękko... Można go przyrządzić na tysiące sposobów i nie tylko na Wielkanoc:)
U mnie dziś jajko faszerowane awokado. Nadzienie to nic innego, jak roztarte awokado wymieszane z żółtkiem. Można oczywiście zmiksować to na gładki krem, ale chciałam mieć wyczuwalne kawałeczki składników. Tę przystawkę lepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż awokado lubi ciemnieć, a wtedy już nie wygląda tak apetycznie.

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz
rzeżucha

Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąc żółtka. Awokado przekroić, łyżką wydrążyć miąższ, rozgnieść go widelcem i wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku. Nadzieniem napełnić białka. Po wierzchu posypać rzeżuchą.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jajka faszerowane pieczarkami
2

Jajka faszerowane pieczarkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka faszerowane czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jajka faszerowane curry

Jajka faszerowane curry

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka wielkanocna – najlepsza

Sałatka wielkanocna – najlepsz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z szynki  - wielkanocne rollsy  🐥💐

Roladki z szynki - wielkanocn…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztarda
3

Biała kiełbasa pieczona z miod…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy