Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane to chyba obok żurku najpopularniejsze wielkanocne danie. Także i w moim domu żadne Święta nie mogą się bez nich obyć. Tradycyjnie przygotowuję zwykle jajka faszerowane pieczarkami, koperkiem i cebulką, ale czasami lubię trochę poeksperymentować i zaserwować na wielkanocny stół coś innego, acz równie prostego. Tym razem sięgnąłem po awokado, którego smak podkręciłem ostrym sosem Tabasco, limonką i kolendrą. Wyszło pysznie, lekko, wiosennie i przypadkowo trochę meksykańsko, haha! Jajka faszerowane awokado to fajna lekka alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Tutaj dodałem go odrobinę dla utrzymania konsystencji, ale nie jest to konieczne i z powodzeniem można użyć również naturalnego jogurtu. Będzie jeszcze zdrowiej. 😉 PS. Jeśli jednak bez jajek bez majonezie żyć nie możesz, to wypróbuj jego buraczaną wersję. 😉

Zdjęcie - Jajka faszerowane awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jajka faszerowane awokado Łukasz Jajka faszerowane to chyba obok żurku najpopularniejsze wielkanocne danie. Także i w moim domu żadne Święta nie mogą się bez nich obyć.…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • kilka kropli sosu Tabasco lub szczypta chili
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • rzeżucha
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
  2. Żółtka oraz awokado pokrój w niedużą kostkę. Dodaj majonez,  sos Tabasco, sok z limonki oraz sól do smaku. Wymieszaj ze sobą. 
  3. Farszem wypełnij połówki jajek. Wierzch udekoruj rzeżuchą.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto piankowiec

Ciasto piankowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka z papryką i kolendrą
1

Szakszuka z papryką i kolendrą

food² food²
Food Square

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i b…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Spaghetti Carbonara ze szparagami

Spaghetti Carbonara ze szparag…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti Carbonara ze szparagami

Spaghetti Carbonara ze szparag…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zielone koktajle z pokrzywą.  Superfoods z łąki!

Zielone koktajle z pokrzywą.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Za’atar

Za’atar

food² food²
Food Square

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Ze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois. Witaj sezonie!

Szparagi z jajkami, pomidorami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami