Sernik waniliowy

Sernik waniliowy


Najpopularniejsze słodkości na wielkanocnym stole to oczywiście baby, mazurki i serniki. Jeśli nie macie jeszcze zamkniętej listy wielkanocnych wypieków, to może skusi Was mój przepis na sernik waniliowy z solonym karmelem i miechunką? Jest pyszny, kremowy, wilgotny i będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole.
Zdjęcie - Sernik waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

MASA SEROWA:
800 g twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu)
200 g serka mascarpone
200 g (1 szklanka) cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 36%
wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej)

WIERZCH:
250 ml śmietany kwaśnej i gęstej 18% lub 12%
3 łyżki drobnego cukru

DODATKI:
physalis (miechunka)
solony karmel (przepis tutaj)

Przygotowanie:
Składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby ociepliły się w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier i mąkę lub budyń. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Dodajemy śmietankę, wanilię i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).
Masę przelewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do środkowej części piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na całą noc, bez przykrycia.
Przed podaniem dekorujemy solonym karmelem i owocami np miechunki (physalis).



Zdjęcie - Sernik waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów