Chałwowo-czekoladowy mazurek

Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od kilku ładnych lat ten mazurek pozostaje niezmiennie naszym ulubionym.
Kruchy, maślany spód i kremowe, chałwowe wnętrze otulone deserową czekoladą.
Mazurek przygotowałam na bazie kruchego ciasta z dodatkiem mąki migdałowej.
Dzięki temu kruchy spód ciasta stał się jeszcze bardziej chrupiący.
Tak smakują Święta!
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chałwowo-czekoladowy mazurek
/przepis rodzinny, składniki na 1 mazurek/

spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 70 g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów)
- 120 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
-1 jajko
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
nadzienie:
- 200 g chałwy waniliowej
- 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
dekoracja:
- 100 g deserowej czekolady
- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- garść migdałów w płatkach

Z mąki krupczatki, zmielonych migdałów, jajka, odrobiny ekstraktu, soli, odrobiny proszku do pieczenia, i kawałeczków zimnego masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem chałwowy.
W rondelku umieszczam śmietanę, masło i pokruszoną chałwę.
Rozpuszczam na wolnym ogniu, stale mieszając. Pomagam sobie rózgą- dzięki temu pozbywam się grudek chałwy. Przygotowany krem odstawiam na bok.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego prostokąt.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 18 minut- na złoty kolor.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję chałwowym kremem. Na niewielkim ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczam kosteczki deserowej czekolady, ostrożnie wlewam płynną śmietankę i za pomocą sylikonowej szpatułki uważnie mieszam masę.
Tak przygotowaną polewą czekoladową dekoruję wierzch mazurka. Na koniec całość posypuję migdałami w płatkach.
Smacznego!
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kochani,
Z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy chciałabym życzyć Wam wszystkiego dobrego.
Odpocznijcie od pracy, zgiełku, spraw do załatwienia na wczoraj.
Delektujcie się spotkaniami z bliskimi, słoneczną pogodą i pysznym jedzeniem.

Olga/Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Mazurek czekoladowy z masą krówkową
1

Mazurek czekoladowy z masą kró…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą
1

Najłatwiejszy mazurek z kajmak…

Dzi Dzi
karmelowy

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa babka + film

Kolorowa babka + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wieniec drożdżowy z marcepanem
2

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni