Chałwowo-czekoladowy mazurek

Chałwowo-czekoladowy mazurek
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od kilku ładnych lat ten mazurek pozostaje niezmiennie naszym ulubionym.
Kruchy, maślany spód i kremowe, chałwowe wnętrze otulone deserową czekoladą.
Mazurek przygotowałam na bazie kruchego ciasta z dodatkiem mąki migdałowej.
Dzięki temu kruchy spód ciasta stał się jeszcze bardziej chrupiący.
Tak smakują Święta!
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chałwowo-czekoladowy mazurek
/przepis rodzinny, składniki na 1 mazurek/

spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 70 g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów)
- 120 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
-1 jajko
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
nadzienie:
- 200 g chałwy waniliowej
- 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
dekoracja:
- 100 g deserowej czekolady
- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- garść migdałów w płatkach

Z mąki krupczatki, zmielonych migdałów, jajka, odrobiny ekstraktu, soli, odrobiny proszku do pieczenia, i kawałeczków zimnego masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem chałwowy.
W rondelku umieszczam śmietanę, masło i pokruszoną chałwę.
Rozpuszczam na wolnym ogniu, stale mieszając. Pomagam sobie rózgą- dzięki temu pozbywam się grudek chałwy. Przygotowany krem odstawiam na bok.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego prostokąt.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 18 minut- na złoty kolor.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję chałwowym kremem. Na niewielkim ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczam kosteczki deserowej czekolady, ostrożnie wlewam płynną śmietankę i za pomocą sylikonowej szpatułki uważnie mieszam masę.
Tak przygotowaną polewą czekoladową dekoruję wierzch mazurka. Na koniec całość posypuję migdałami w płatkach.
Smacznego!
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chałwowo-czekoladowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kochani,
Z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy chciałabym życzyć Wam wszystkiego dobrego.
Odpocznijcie od pracy, zgiełku, spraw do załatwienia na wczoraj.
Delektujcie się spotkaniami z bliskimi, słoneczną pogodą i pysznym jedzeniem.

Olga/Waniliowa Chmurka

Kategorie przepisów