Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi

 

Uwielbiam azjatyckie smaki – i chociaż zapach sosy rybnego nie należy do najprzyjemniejszych to nieodmiennie kojarzy mi się z Bangkokiem i przywołuje piękne wspomnienia. Do Azji podeszłam jednak nieco inaczej – dodając polską rzodkiewką i chrupiące ogórki i marchewkę. Specjalnie na odmianę od tradycji – surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi.

Zdjęcie - Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRóżnorodność składników

Surówka jest niesamowicie chrupiąca i pełna składników odżywczych. Będzie świetną odmianą dla tradycyjnych sałatek, sprawdzi się jako danie samo w sobie albo dodatek do dania głównego czy na stole Wielkanocnym. Znajdziecie tu rodzimą rzodkiewkę, marchewkę i ogórek i bardziej egzotyczne i niecodzienne składniki, takie jak glony wakame i ziarna konopne. Jeżeli z nich zrezygnujecie, surówka wciąż będzie pyszna, ale warto ich poszukać, bo są nie tylko pyszne, ale i zawierają wiele cennych składników:

  • wodorosty wakame – zawierają mnóstwo witamin i minerałów, przede wszystkim duże zasoby kwasu foliowego oraz sporo manganu, który pomaga przyswajać witaminy. To też świetne źródło kwasów nienasyconych omega-3. Przy okazji są niskokaloryczne, a sycą – więc warto je dodawać do swojej diety. Pamiętajcie, że przed ich spożyciem trzeba je namoczyć w wodzie na 30-40 minut. Potem są gotowe do spożycia. Możecie je dostać w sklepach z żywnością orientalną, lepszych delikatesach albo on-line.
  • ziarna konopne – to cudownie chrupiące, malutkie kuleczki o orzechowym posmaku, jedne z tzw. superfoods. Uwielbiam dodawać je do sałatek czy deserów i posypywać nimi praktycznie wszystko. Są prawdziwą bombą witamin i minerałów. Dostarczają więcej kwasów z grupy omega – 3 i omega – 6 niż len i orzechy, a na dodatek w idealnej proporcji 3:1 między kwasami omega-6 i omega-3. Są przy tym doskonałym źródłem wegańskiego, hipoalergicznego i łatwo przyswajalnego białka. Możecie je dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Ja używam nasion konopi firmy HempKing, jako że pochodzą z upraw ekologicznych. Mam więc pewność, że nie są niczym zanieczyszczone.

Zdjęcie - Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut namaczania glonów

Składniki:

  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • ½ ogórka, pokrojonego w słupki
  • 5-10 groszków cukrowych
  • 4 rzodkiewki
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 2 – 3 łyżki namoczonych wodorostów (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, płatki chilli
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżka nasion konopii

Przygotowanie:

Warzywa kroimy. Groszek możemy wcześniej lekko zblanszować – zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę, a następnie płuczemy zimną wodą. Mieszamy z przyprawami i posiekanym szczypiorkiem. Taka sałatka świetnie komponuje się z jajkiem sadzonym albo jajkami na twardo.

Smacznego!Zdjęcie - Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCo nieco o fotografii kulinarnej, czyli jak zrobiłam to zdjęcieZdjęcie - Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno nie było bonusu o fotografii kulinarnej, więc o to i on 🙂 Zdjęcia robiłam w świetle dziennym i korzystałam z tylnego oświetlenia, które bardzo lubię. Nadaje zdjęciom fajnej poświaty i lekkości, która sprawdza się szczególnie wiosną i lata, przy lekkich ujęciach. Z przodu odbijałam światło srebrną blendą.

Tło jest mojej własnej roboty (możecie u mnie zamówić podobne), ściereczkę kupiłam na wyprzedaży w Nanu-Nana (może jeszcze są!), czarne miseczki pochodzą z Flying Tiger. Na zdjęciach typu flat lay starałam się uzyskać płynną linię, kierując oczy odbiorcy wzdłuż ściereczki, pałeczek i kwiatków. To daje zazwyczaj fajny efekt. Ponieważ sama surówka jest kolorowa, całość skomponowałam stonowanymi kolorami – szarościami i pastelami.

W obróbce główne zmiany, jakie wykonałam to – zmniejszyłam kontrast i cienie oraz czernie, podbiłam biele, ana krzywej tonalnej podciągnęłam jasność i zwiększyłam cienie.

Zdjęcia robiłam oczywiście ze statywu. Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 60mm 2.8 (do ujęć pionowych) i obiektyw Nikkor 35 mm 1.8 (do ujęć flatlay), Statyw Manfrotto 055xpro z głowicą kulową .

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik mango z nerkowcami i żelką mango

Jagielnik mango z nerkowcami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto piankowiec

Ciasto piankowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym

Kaczka po tajsku z makaronem r…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
3

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Miodowe kulki mocy

Miodowe kulki mocy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki

Żeberka barbecue

Żeberka barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy