Jestem nim absolutnie zachwycona, bo po pierwsze to przepis, którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mi nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów.
Małymi krokami zbliża się koniec lata, a mi się wymarzyła domowa ciabatta. Na zakwasie ze smakowitymi dodatkami, burratą lub mozzarellą, bazylią, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Będąc w górach, zawsze przywozimy sobie oscypki, które bardzo lubimy. Potem zjadamy z kanapką po prostu, a w tym przypadku dodałam serek do makaronu, który zrobiłam z szynką parmeńską, groszkiem i do tego sos śmietanowy :-)
Domowa pizza na średniej grubości cieście z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, podwójnym serem, szynką i papryką. Chyba nie muszę nic więcej dodawać :p
Kolejne pyszne danie z boczniaków. Szybkie w przygotowaniu i lekkie w jedzeniu. Idealnie zgrywa się z zielona papryką chociaż można oczywiście dodać każdą inną. No i jak zwykle u mnie w towarzystwie kaszy orkiszowej ale świetny będzie też bulgur.
To dla mnie smaki lata- świeże pomidory, bazylia i rukola (najlepiej prosto z krzaczka, u mnie w ogródku rośnie jak szalona!). Dodatek kaszy w sałatce sprawia, że jest bardziej treściwa, idealna na lunch czy drugie śniadanie w pracy.
Dzisiejszy przepis można potraktować jako bazę do smakowych eksperymentów ze scones, albo upiec je w takiej gołej wersji. Są one świetnym dodatkiem do klasycznych śniadaniowych dań takich jak prosta jajecznica na świeżym maśle lub po prostu – jako podstawa prostej kanapki. To taka moja wersja śniadaniowego pieczywa, bez którego nie może obejść się żaden weekendowy poranek.
Brownie to ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Błyskawiczne w porzygotowniu i nie ma opcji, by się nie udało. Z natury już jest "zakalcowate", mięsiste, gęste i po prostu pyszne.
Dziś przepis na pyszny, naprawdę pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis znalazłam tutaj (klik), ciasto wyszło idealne, z pysznym kruchym ciastem i bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-)
Chyba każdy z nas ma takie danie, które jest mega szybkie, sprawdzone i robi je wtedy, gdy brak czasu czy pomysłu na obiad. U mnie takim "pewniakiem" jest spaghetti carbonara.
Dawno sałatek nie było, nadrabiam więc zaległości. Ostatnio zamiast obiadu zafundowałam domownikom taką sałatkę, musiałam zrobić coś na szybko i z tego co miałam w domu, a co kupione było na zupełnie coś innego, ale cóż sytuacja czasem zmusza. Wszystkim smakowała, najedzeni byli więc i sałatka na obiad to dobry pomysł.
Quiche z kozim serem, cukinią baby, zielonym groszkiem i tymiankiem. Nie przepadałam za kozimi serami -wyczuwałam w nich kozią sierść. Jednak w Prowansji nauczyłam się, które sery kozie mam kupować wreszcie jeść że smakiem a nawet uwielbiać.