Sernik japoński
Sernik japoński, na lekkim serku śniadaniowym, przygotowuje się na ciepło, a piecze w kąpieli wodnej. Jest bardzo delikatny, puszysty, biszkoptowy, wprost rozpływa się w ustach. Przepisy na serniki japońskie, nieznacznie różną się od siebie, ale finalnie są wyjątkowo smaczne. Zrobiłam sernik na małą foremkę, jeżeli chcesz więcej, musisz podwoić ilość składników ?
Serdecznie polecam ?
Składniki
- 180 g lekkiego serka śniadaniowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Serek, olej i łyżkę cukru, daję do szklanej miseczki. Miskę daję nad garnek z gotującą się wodą. Całość intensywnie mieszam rózgą kuchenną, do czasu, kiedy składniki się połączą a serek zmieni konsystencję na płynną.
Miskę zdejmuję, do masy serowej dodaję śmietankę, żółtka, esencję migdałową, całość mieszam. Dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną, całość ponownie dokładnie mieszam.
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztą cukru i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Gotową masę dzielę na pół. Do jednej części dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Dno małej foremki o średnicy 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Do foremki, na przemian daję łyżkę masy jasnej i ciemnej.
Foremkę owijam folią aluminiową i daję do większego naczynia ( może być forma do zapiekania ) wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do 1/3 foremki z serem.
Całość piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Sernik powinien być gotowy, kiedy wiech się zarumieni.
Gotowy sernik, ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Smacznego ?