Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
Sobotnie danie z kremową kaszą pęczak, zrazami duszonymi w białym winie z grzybami.
Zarezerwuj sobie 30 minut.
4 porcje
8 zrazów z cielęciny
8 listków szałwii
8 wykałaczek do spięcia mięsa
sól i pieprz
szklanka białego wytrawnego wina
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy
musztarda
200 gram kaszy pęczak
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka orzeszków piniowych ( opcjonalnie)
łyżka masła
cebula i ząbek czosnku
200 gram pieczarek lub innych grzybów
natka
Rozbij plastry mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę mięsa posmaruj musztardą i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.Obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Do rondla włóż liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy zrazy się zrumienią, wlej szklankę białego wina, odparuj i duś 30 minut.
W tym samym czasie posiekaj cebulę w drobną kostkę, zacznij szklić wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszą. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut.
Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw.
Umyj pieczarki ( lub inne grzyby) i na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku.
Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Danie wyłóż na talerze posypując natką i polewając sosem spod duszonych zrazów.