Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo

Chleb dyniowy to idealny wypiek na tę porę roku. Jego piękny złocisty kolor zachęca do spróbowania choćby kromeczki, a po pierwszym kęsie już się przepada. Jest naprawdę pyszny i można jeść go bez końca!

Jadąc ostatnio przez nasz piękny kraj widziałam jakie piękne dynie obrodziły w tym sezonie. Na niejednej rabacie widziałam dorodne i ogromne pomarańczowe kule. Przyznam, że aż zaczęłam żałować, że mój chleb dyniowy się skończył jeszcze przed wyjazdem.

Zalet i wyższości domowego pieczywa nad niejednym sklepowym wymieniać nie muszę. Pisałam o tym już nie raz i nie dwa. Wiadomo oczywiście, że wymaga ono nieco poświęconego czasu, nieco czułości i samozaparcia jak większość drożdżowych wypieków, ale dobrze przygotowanie odwdzięcza się nam niesamowitym i niepowtarzalnym smakiem. Szczególnie teraz, gdy zbliża się jesień doceniam domowe wypieki. W domu od razu robi się przytulniej i cieplej. Długie wrześniowe wieczory bywają już chłodne.  Chleb dyniowy w zasadzie nie różni się wiele od innych chlebów wypiekanych na drożdżach. Dodatek pieczonej dyni jednak sprawia, że jest wyjątkowo wilgotny i długo utrzymuje świeżość, co rzadko zdarza się w przypadku innych szybko wyrastających chlebów. No i jeszcze ten kolor – elektryzujący, prawda? Pieczoną dynię wykorzystywałam już kiedyś w pikantnych muffinach z serem, które także gorąco polecam jako alternatywę dla kanapki. Polecam je szczególnie dorosłym i starszym dzieciom ze względu na swoją ostrość. W tej formie mogą nie przypaść do gustu najmłodszym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je w wersji łagodniejszej lub mieszanej.

Chleb dyniowy świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przygotujesz z nim tosty, albo proste kanapki do szkoły. Jest to też ciekawy dodatek do jesiennych zup, czy dań jednogarnkowych. Ja podjadam go tuż po upieczeniu z dodatkiem świeżego masła z czerwonym pieprzem – pycha! Dzieciaki z pewnością pokochają go za ten kolor, a i rodzice będą zadowoleni. W końcu uda się przemycić choć trochę warzyw ich pociech. Wszyscy wiemy, że to nie zawsze jest takie proste i oczywiste.

 

Zdjęcie - Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj

Chleb dyniowy Czas Przygotowania 20 mins Czas Gotowania 45 mins wyrastanie 1 hr Czas Całkowity 1 hr 5 mins

Prosty i szybki chleb z dodatkiem pieczonej dyni. Piękny kolor, sprężysty miąższ i długo utrzymująca się świeżość chleba sprawia, że chce się go piec co dziennie. Idealny na tosty i kanapki, a także jako dodatek do zup i gulaszy.

Rodzaj Dania: Pieczywo Kuchnia: Wypieki Keyword: chleb, dynia Składniki

  • 150 g pieczonej dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej uniwersalnej/typ 650
  • 220 g letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant (suszonych)

Przygotowanie krok po kroku

  1. Upieczoną dynię zmiksuj na gładki mus. Dodaj wodę, jogurt i wymieszaj do połączenia się składników.

  2. Do dużej miski lub misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (na bok miski, nie na drożdże). Zrób wgłębienie i dodaj płynne składniki. Zarób ciasto, a następnie zagniataj przez około 10 minut stopniowo dolewając oliwę.

  3. Dobrze wyrobione ciasto chlebowe odstaw pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i zagniataj ponownie, rozciągając i rolując ciasto. Uformuj bochenek i ułóż na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem lub oprószonej otrębami. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Najlepiej z parą lub naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.

  6. Wyrośnięty chleb ponacinaj ostrym nożem i piecz przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

  7. Ostudź na kratce.

 

Zdjęcie - Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebek dyniowy z imbirem

Chlebek dyniowy z imbirem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Odrywane bułeczki razowo - dyniowe
1

Odrywane bułeczki razowo - dyn…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mielone paprykowe

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami
1

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia