Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem
Dzień dobry :-) Cudnie ten tydzień nam się zaczął, słoneczko w Rzeszowie świeci od samiutkiego rana. Mam nadzieję, że u Was też tak pięknie :-) Ja w poniedziałek witam Was pysznym, na pewno kalorycznym deserem z kremem czekoladowym, bananem i piernikami. Szybki i prosty w przygotowaniu, zadowoli każdego łasucha. Moich zadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 większe banany
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne)
- 1 łyżeczka cukru pudru
1. W misie miksera ubijamy śmietanę, do ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
2. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej tej jasnej dodajemy łyżeczkę cukru pudru, miksujemy. Do drugiej dwie łyżki kremu czekoladowego i również miksujemy. Robimy to na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników
3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, a serca piernikowe kruszymy na mniejsze kawałki.
4. Do szklanek na spód dajemy krem jasny, następnie pokruszone serca piernikowe (po jednym do każdej szklanki), następnie krem czekoladowy i na wierzchu układamy banany. Możemy przyozdobić całość listkiem mięty lub bazylii :-) Smacznego :-)