Terrina na cydrze z owocami lata

Terrina na cydrze z owocami lata

Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Terrina to chyba jeden z moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu na długo zapadnie nam w pamięć! ;)
Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy ok. 24 cm


  • 750 ml cydru
  • 1 kg sezonowych owoców (np. arbuz, morele, borówki, jeżyny, maliny)
  • 1-3 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
* PRZYGOTOWANIE
Do rondelka wlej cydr, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 6 łyżek zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego cydru i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia.
Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż na paterę lub talerz i podawaj.

*

Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów