Terrina na cydrze z owocami lata

Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Terrina to chyba jeden z moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu na długo zapadnie nam w pamięć! ;)
Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy ok. 24 cm


  • 750 ml cydru
  • 1 kg sezonowych owoców (np. arbuz, morele, borówki, jeżyny, maliny)
  • 1-3 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
* PRZYGOTOWANIE
Do rondelka wlej cydr, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 6 łyżek zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego cydru i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia.
Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż na paterę lub talerz i podawaj.

*

Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Terrina na cydrze z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bakłażany marynowane w oliwie. Smaki lata

Bakłażany marynowane w oliwie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Pleśniak z czerwonymi porzeczk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naan na maślance

Naan na maślance

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i be…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Sernik czekoladowo – dyniowy z pieprzem i chilli

Sernik czekoladowo – dyniowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego
1

Terrina z jeżyn w winie muscat…

food² food²
Food Square

Różana truskawkówka

Różana truskawkówka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Ostra zupa dahl z soczewicą i…

napiecyku napiecyku
napiecyku