Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi
Przepis na prosciutto e melone, czyli melona zawiniętego w szynkę parmeńską poznałem wiele lat temu we Włoszech. Totalnie wtedy przepadłem. Kawałki słonej suszonej szynki zawinięte w słodkiego melona są wręcz zniewalające. Tego lata przypomniałem sobie o tej prostej przekąsce i postanowiłem ją zaserwować z hiszpańską szynką jamón serrano i grillowanym cypryjskim serem halloumi. To trio polecam zarówno jako prostą przystawkę do lampki wina lub jako podstawę do sałatki. Wystarczy dorzucić liście szpinaku, czy rukoli, skropić oliwą i lekkie danie gotowe.
*
SKŁADNIKI
na 8 porcji
- 1 melon
- 8-10 plastrów jamón serrano lub prosciutto
- 200 g sera halloumi
* PRZYGOTOWANIE
Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Melona pokrój w grube półksiężyce i zawiń w szynkę. Na wierzch ułóż grillowane kawałki sera halloumi. Podawaj z lampą ulubionego wina.
*