Ten pomysl idealnie trafi do tych,którzy nie maja piekarnika,lub piekarnik źle dziala- to z tych powodów nie bedą jesc pizzy?-o nie!,od dziś to się na pewno zmieni.
Ostatnio zorientowałam się, że przygotowując ciasto na pierogi (z mąki, wody, oliwy i soli), część można wykorzystać na przygotowanie płaskich chlebków z patelni.
Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku.
Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam!
Serniczki najlepiej smakują na ciepło. Możesz je podać z kawałkami owoców, z sosami (np. malinowym lub wiśniowym) lub polać stopioną czekoladą, a cynamon zastąpić mieszanką przyprawy do piernika.
Serniczki są pyszne same w sobie, ale stwierdziłam, że przydałby się do nich jakiś dodatek. Twaróg wiosną najlepiej komponuje się z rzodkiewką oraz ziołami i właśnie w taki sposób podkręciłam smak jogurtu naturalnego. Oprócz rzodkiewek, dla świeżości wybrałam kolendrę, bazylię, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i papryczkę chilli. Jogurt wyszedł lekki i wiosenny, idealnie komponował się z serniczkami.
Pyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę.
Zaletą tego przepisu jest niewątpliwie fakt, że ciasto wyrabiamy w robocie. Sezon na warzywa w pełni, warto to wykorzystać. Można podać lavash z pieczonymi warzywami i jogurtem, świetnie będzie smakował z pastą z pieczonego bakłażana lub moją ulubioną turecką sałatką - Ezme
„Ciasto z patelni” brzmi trochę zagadkowo- to jednak bardzo wygodny sposób na szybkie przygotowanie deseru. Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika
Tym razem wrócę do imerytyńskiej wersji, ale do farszu oprócz mieszanki serów trafią także podsmażone. Jest to zatem wariacja na temat chaczapuri, do tego wakacyjno-jesienna, ale gwarantuję, że niezwykle smakowita 🙂
Jesienią spore zainteresowanie budzi dynia, dlatego będzie dzisiaj znów na językach. Tym razem w postaci dyniowych pierożków z dyniowo-orzechowym farszem. Nie zabrakło w nich również imbiru, chilli i kolendry. Nie zawsze warto szukać we wszystkim drugiego dna, ale w przypadku tych dim sumów jest to wskazane. Na dnie miseczki znajduje się grejpfrutowo-imbirowy sos, który idealnie podkręca smak pierożków.